Nytt fra akademia

Alt om havet mellom Norge og Russland i en portal

28.12 2016 11:23

barentsportal2.jpg_634463796.jpg

Barentsportalen har tiårsjubileum i 2017. Målet er å øke kunnskapen om miljøsituasjonen i Barentshavet. Seniorrådgiver John Richard Hansen fra Norsk Polarinstitutt er prosjektleder.

Nettportalen barentsportal.com har tiårsjubileum i 2017. Portalen beskriver miljøstatus og utvikling for hele Barentshavet, og har mål om å øke kunnskapen og interessen for havområdet i nord.   

Forskere og miljørådgivere i Norge og Russland samarbeider om informasjonen som legges ut på engelsk og russisk - om for eksempel bunntråling fra fiskefartøy, klimaendringer med varmere hav og nye arter. Stoffet blir presentert av fagfolk på begge sider av landegrensa. 

Fra russisk side deltar fagmiljøene PINRO og SEVMORGEO med innhold til portalen, og på norsk side Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt.

Saker fra våre eiere

NTNU

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Da er det også større sjanse for å føde for tidlig, viser ny forskning.

Norges Handelshøyskole

Dersom en ansatt får en bonus ut ifra flaks og ikke ferdigheter, er det urettferdig, mener nordmenn. Amerikanerne synes det er helt greit.

Universitetet i Oslo

Appen skal gi helsepersonell rask tilgang på oppdaterte retningslinjer for behandling. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Kronikk:

– Vi forventer at antall terrorangrep i Europa vil holde seg der de er eller kanskje øke litt, sa sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, til NRK. Men hvorfor angriper IS egentlig europeiske mål?

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Oppdrettere må kvitte seg med avføring og fôrrester fra fisk i anleggene på en eller annen måte. Da funker det best å tørke det, i hvert fall hvis det skal brukes til gjødsel.