Hvorfor kan man ikke spise en skje kanel?

Spør en forsker:Folk brekker seg eller hoster forferdelig hvis de kaster seg ut i en såkalt cinnamon challenge. Men hvorfor?
2.2 2013 05:00

Det går forferdelig galt når man kaster seg ut i en «cinnamon challenge». (Video: fbwproductions)

Hvis du vil vinne en kasse øl, kan du foreslå følgende veddemål: Spør offeret ditt om han kan spise en skje kanel på under 30 sekunder.

«Det er umulig», konstaterer videnskab.dk-leser Rasmus Kloster. Han har sett en masse videoklipp hvor folk har prøvd. «Noen forsøker å spytte det ut igjen, mens andre simpelthen kaster opp. Hvorfor er det umulig å svelge en skje kanel?» skriver Kloster.

Overstimulerer smaksløkene

Vi spør Karl Anker Jørgensen, professor i kjemi ved Aarhus universitet i Danmark. Han har arbeidet med molekylær gastronomi.

Jørgensen ler i telefonen når han ser et klipp av en ung mann som forsøker å spise kanel:

– Når jeg holder foredrag om molekylær gastronomi, utfører jeg et lite forsøk. Jeg får publikum til å spise jellybeans – en slags vingummi – med kanelsmak mens de holder seg for nesen.

– Når de slipper nesen, kommer det luft til, og så kan de smake kanelen. Det overstimulerer signalet til hjernen slik at de får lyst til å spytte ut vingummien.

– En del av svaret på kanelgåten kunne være at kanel overstimulerer hjernen. Men faktisk tror jeg grunnen er at kanel ikke kan løses opp i vann, forteller Jørgensen.

Spytt kan blande seg med for eksempel mel, salt og sukker, slik at det kan løse opp for eksempel tørt brød. Men kanel er et unntak.

Stoffer som hater vann

Leif Skibsted, professor i matvarekjemi ved Københavns Universitet, har forklaringen: 

– Stoffer som kan oppløses i vann, kalles hydrofile. Såkalt hydrofobe stoffer hater vann. Kanel inneholder mange hydrofobe stoffer. Derfor blir det ikke oppløst i spyttet.

Slik oppløses stoffer i vann

Salt blir oppløst i vann fordi vann er et såkalt polart løsemiddel. De kan oppløse ionforbindelser – for eksempel salt. Når du heller vann på salt (natriumklorid, NaCl), kan de to ionene Na+ og Cl- lett bevege seg fra det krystallgitteret som holder dem sammen – saltkrystallen – fordi begge ionene blir omgitt av vannmolekyler.

Med sukker er det litt annerledes. Det er vannløselig fordi både sukker og vann inneholder hydrogen. Derfor kan de danne hydrogenforbindelser med hverandre.

Resultatet er at vi får sukkervann.

Kanel inneholder derimot mange hydrofobe stoffer. Derfor kan ikke vannet skape de samme bindingene med kanel som med ionene i salt eller hydrogenet i sukker.

– Det er som olje i vann. Det kan heller ikke oppløses og flyter i stedet på toppen, sier Skibsted.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Fakta:

Professor Leif Skibsted advarer mot å forsøke å spise kanel. Det inneholder nemlig stoffet kumarin, som er giftig.

Emneord

Siste fra forskningsmiljøene

Norges Handelshøyskole

Denne våren gikk mer enn 57 000 nyutdannede fra skolebenken til et arbeidsmarked med den høyeste ledigheten på ti år. Dette kullet har dårligere muligheter til å komme inn på rett karrierevei.

Norsk institutt for naturforskning (NINA)

En ny film gir et innblikk i dyrelivet i skogen, bare noen kilometer fra hovedstaden.

Handelshøyskolen BI

Les hva som skjedde da foreleseren kuttet ut matteforelesningene og erstattet dem med video og undervisning i grupper.

Siste fra forskningsmiljøene

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Forskarar innen ulike fagfelt som har gjenteke sentrale studiar, har stort sett fått andre resultat enn originalen. Kva er verdien av forsking som ikkje lèt seg reprodusere?

NIFES

Ni av ti niendeklassinger spiser mindre enn den anbefalte mengden frukt og grønt, viser en fersk undersøkelse blant ungdom i Bergen. Én av fire spiser fisk sjeldnere enn én gang i måneden.

Universitetet i Oslo

De danner organiserte samfunn som forårsaker glatte steiner, plakk på tennene og alvorlig sykdom. Det kjipeste er at bakteriene lager biofilmer som beskytter dem mot antibiotika.

Trolig må du skylde på helt andre ting enn melkesyre når beina ikke vil løpe intervaller lenger. Melkesyre kan til og med beskytte beina mot å stivne tidligere.

Europas største stikkveps forsvant for 100 år siden. Nå vender den tilbake.

Det er ingen nålevende kjøttetere som bruker den spesielle jaktteknikken.

Lakseskinn og bein fra kylling kan bli nye proteinkilder. Målet er å finne de som kan bidra til å redusere blodtrykk og bygge opp immunforsvaret.