Hvorfor kan man ikke spise en skje kanel?

Spør en forsker:Folk brekker seg eller hoster forferdelig hvis de kaster seg ut i en såkalt cinnamon challenge. Men hvorfor?
2.2 2013 05:00

Det går forferdelig galt når man kaster seg ut i en «cinnamon challenge». (Video: fbwproductions)

Hvis du vil vinne en kasse øl, kan du foreslå følgende veddemål: Spør offeret ditt om han kan spise en skje kanel på under 30 sekunder.

«Det er umulig», konstaterer videnskab.dk-leser Rasmus Kloster. Han har sett en masse videoklipp hvor folk har prøvd. «Noen forsøker å spytte det ut igjen, mens andre simpelthen kaster opp. Hvorfor er det umulig å svelge en skje kanel?» skriver Kloster.

Overstimulerer smaksløkene

Vi spør Karl Anker Jørgensen, professor i kjemi ved Aarhus universitet i Danmark. Han har arbeidet med molekylær gastronomi.

Jørgensen ler i telefonen når han ser et klipp av en ung mann som forsøker å spise kanel:

– Når jeg holder foredrag om molekylær gastronomi, utfører jeg et lite forsøk. Jeg får publikum til å spise jellybeans – en slags vingummi – med kanelsmak mens de holder seg for nesen.

– Når de slipper nesen, kommer det luft til, og så kan de smake kanelen. Det overstimulerer signalet til hjernen slik at de får lyst til å spytte ut vingummien.

– En del av svaret på kanelgåten kunne være at kanel overstimulerer hjernen. Men faktisk tror jeg grunnen er at kanel ikke kan løses opp i vann, forteller Jørgensen.

Spytt kan blande seg med for eksempel mel, salt og sukker, slik at det kan løse opp for eksempel tørt brød. Men kanel er et unntak.

Stoffer som hater vann

Leif Skibsted, professor i matvarekjemi ved Københavns Universitet, har forklaringen: 

– Stoffer som kan oppløses i vann, kalles hydrofile. Såkalt hydrofobe stoffer hater vann. Kanel inneholder mange hydrofobe stoffer. Derfor blir det ikke oppløst i spyttet.

Slik oppløses stoffer i vann

Salt blir oppløst i vann fordi vann er et såkalt polart løsemiddel. De kan oppløse ionforbindelser – for eksempel salt. Når du heller vann på salt (natriumklorid, NaCl), kan de to ionene Na+ og Cl- lett bevege seg fra det krystallgitteret som holder dem sammen – saltkrystallen – fordi begge ionene blir omgitt av vannmolekyler.

Med sukker er det litt annerledes. Det er vannløselig fordi både sukker og vann inneholder hydrogen. Derfor kan de danne hydrogenforbindelser med hverandre.

Resultatet er at vi får sukkervann.

Kanel inneholder derimot mange hydrofobe stoffer. Derfor kan ikke vannet skape de samme bindingene med kanel som med ionene i salt eller hydrogenet i sukker.

– Det er som olje i vann. Det kan heller ikke oppløses og flyter i stedet på toppen, sier Skibsted.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Fakta:

Professor Leif Skibsted advarer mot å forsøke å spise kanel. Det inneholder nemlig stoffet kumarin, som er giftig.

Emneord

Siste fra forskningsmiljøene

Havforskningsinstituttet

Laks med mye lus svømmer dypere enn resten av stimen i de mørke nattetimene. Dette kan være fiskens egen måte å unngå at nye lakselus fester seg.

SINTEF

For første gang har rødalgen fjærehinne blitt til i et norsk laboratorium.

Veterinærinstituttet

God hygiene er et av tiltakene som hjelper mot antibiotikaresistente E. coli-bakterier i norsk slaktekylling.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Stavanger

I møtet med døyande, får helsearbeidarar ikkje høve til å rette opp feil. Mange av dei som føler dei mislukkast, vert heimsøkt resten av livet.

SINTEF

Disse bittesmå partiklene blir brukt i klær, kosmetikk eller elektronikk fordi de er sterke og veier lite. Nå viser forskning at de tiltrekker seg forurensende stoffer når de havner i vann.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

På 1940­- og 50-­tallet eksperimenterte forskere på underernærte urfolksbarn i Canada uten å spørre foreldrene om lov. 

En mann i King Kong-drakt gjemmer seg i en høystakk og lar en annen mann dælje løs på seg med en stokk. Hva gjør man ikke for å finne ut hva aper er i stand til å forstå?

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Dårlig inneklima på skoler er et kjent problem. Nå tester forskere ut hva som skal til for at elevene skal ha det best mulig i klasserommet.  

Farlig fjell blir overvåket med radar, droner, data og annen ny teknologi. Men forskerne kan fortsatt bare si noe om hvor det kan gå skred, ikke når.