Bakgrunn: Hett og tett

Bittesmå kjærlighetsdramaer mellom tiltrekkende grunnstoffer? Da stemmer kjemien. Andre stoffer avskyr hverandre, og noen har nok med seg selv, nemlig de fisefine edelgassene. Det hele krympes ned til atomenes svar på prestekrage-regla: Elektron-skall ... skall ikke. Velkommen til et annerledes kjemi-laboratorium fra forskning.no.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klikk her eller på bildet for å se multimedia!

Du trenger Shockwave-tillegg installert i nettleseren. Det kan du laste ned her.

- eller last ned og kjør lokalt uten internett-tilgang:
Windows programfil (10,6 MB, zippet)
MacOSX programfil (10,7 Mb, zippet)

Obs: Zip-filene inneholder også lydfiler. Legg alle de “utpakkede” filene i samme mappe, og start ved å dobbeltklikke programfila (blink_og_brak.exe for Windows).

Hete forbindelser

Når grunnstoffer blir glad i hverandre, kan det gå hett for seg. Da luftskipet Hindenburg eksploderte i 1937, var det hydrogen i ballongen og oksygen i lufta som tok fyr.

Og da romferga Challenger eksploderte nesten 50 år seinere, var det de samme to gassene fra drivstofftankene som druknet romskipet i et flammehav.

I dette kjemi-laboratoriet fra forskning.no får du forklart kreftene som virker mellom grunnstoffene, og hvorfor det går så hett for seg.

Du får også prøve å bygge opp grunnstoffer med protoner, og kan dytte grunnstoffene sammen inne i en reagenskolbe for å se hva som skjer. I kjemilaboratoriet til forskning.no kan du lage den store smellen uten å ta kvelden.

Tekniske opplysninger

Dette er en eldre multimediaproduksjon fra 2002. Den er laget i formatet Shockwave. For tida eksisterer dessverre ingen Shockwave plugin for Linux.

Lydstrømmen fungerer dessverre bare med Microsoft Internet Explorer. I andre nettlesere avbrytes lyden etter ca. 7 sekunder.

For å unngå dette problemet, anbefaler vi at hele produksjonen lastes ned og kjøres lokalt. (Se lenker øverst i artikkelen.)

Powered by Labrador CMS