Vinnerne av årets Nobelpris i kjemi. (Foto: Claudio Bresciani, EPA, NTB Scanpix)

Nobelprisen i kjemi blir delt mellom tre forskere

Nobelprisen i kjemi er tildelt sveitseren Jacques Dubochet, den tyskfødte amerikaneren Joachim Frank og briten Richard Henderson. 

De tre får prisen for sitt arbeid med kryo-elektronmikroskopi, en metode som muliggjør og forenkler avtrykk av biomolekyler, heter det i begrunnelsen. Høyoppløselige bilder av proteiner kan hjelpe forskerne med å finne årsaken til sykdommer som zikaviruset, men også til antibiotikaresistens.

– Metoden har tatt biokjemien inn i en ny æra, sier Kungliga Vetenskapsadademiens nobelkomité.

I 1990 klarte Henderson å bevise teknologiens muligheter da han med elektronmikroskopets hjelp kunne ta fram et tredimensjonalt bilde av et protein med en ekstrem oppløsning på atomnivå.

Joachim Frank gjorde teknikken allment anvendbar. Mellom 1957 og 1986 utviklet han en avansert metode for bildebearbeiding.

På begynnelsen av 1980-tallet lyktes Dubochet med å føre vann inn i et elektronmikroskop. Inntil da var problemet at flytende vann fordampet i mikroskopets vakuum, og uten vann kollapset biomolekyler.

Etter disse banebrytende oppdagelser har hver skrue og mutter på mikroskopet blitt optimalisert. Året 2013 ble teknologien erklært stabil og etablert, og forskerne kan nå rutinemessig ta fram tredimensjonale biomolekylstrukturer med en oppløsning helt ned på atomnivå.

– Biokjemien står overfor en eksplosiv utvikling og spennende framtid, sier Akademien.

Powered by Labrador CMS