Tiggingen i Oslo er sjelden organisert av noen som tar profitten, ifølge forskere. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)

Fafo-forsker holder fast ved at tigging ikke er organisert av bakmenn

NRK Brennpunkt-dokumentaren om kriminelle rumenere i Bergen har fått mange til å hevde at forskning om tiggere er feil. Men forskningen og dokumentaren viser det samme, sier Fafo-forsker.

I dokumentaren «Lykkelandet» viste NRK Brennpunkt tirsdag at noen rumenere med tiggerkopp i Bergen er del av et miljø som driver med organisert kriminalitet.

NRK har kartlagt 140 personer med tette forbindelser mellom hverandre. Personene stjeler og selger sex og narkotika. Mye ser ut til å være organisert av de samme menneskene. Etter å ha fulgt miljøet i to år, mener NRK at 20 menn og fire kvinner fungerer som lederskikkelser og at de prostituerte gir fra seg penger de tjener.

Forskere fra Fafo konkluderte i 2015 med at tiggerne i Oslo i svært liten grad er styrt av bakmenn. De intervjuet 430 tilreisende og ble sikre på at det er uvanlig at tiggingen er organisert av noen som håver inn profitten.

Ble forskerne i Oslo lurt, eller handler dokumentaren og forskningen om helt ulike problemstillinger?

– Vi finner det samme

Brennpunkt-dokumentaren har skapt sterke reaksjoner. Flere av forskning.nos lesere er blant dem som nå kritiserer Fafo-rapporten.

«Ref. Brennpunkt i går: nå står politiet fram og bekrefter at rumensk tigging er organisert. Forskernes troverdighet ligger i rennesteinen», skriver Christina Norheim på forskning.nos Facebook-sider.

Også i 2015 var det mange som tvilte på om forskerne hadde fått fram sannheten.

Men det er ikke noen motsetning mellom det NRK og forskerne finner, ifølge sosiolog Guri Tyldum ved Fafo.

– Brennpunkt-dokumentaren viser heller ikke at tiggere har bakmenn, sier Tyldum til forskning.no.

Hun er en av forskerne bak rapporten fra 2015. Der kommer det fram at noen tilreisende rumenere driver både med tigging og kriminalitet. Forskerne gjorde intervjuer og fulgte tiggerne i Norge og Romania.

– Vi ser nøyaktig det samme som Brennpunkt beskriver. Vi har vært i hus der det var folk som ikke bare tjente penger på tigging. Jenter går både med tiggerkopper og driver med prostitusjon, sier Tyldum.

Bakmenn styrer prostitusjon

En del tiggere stjeler for å spe på inntektene.

Tigging kan også være et skalkeskjul for kriminell virksomhet, som tyveri.

– De som beveger seg rundt med tiggerkopper i folkemengder skal man passe på, for de er ofte lommetyver, sier Tyldum.

Fafo-forskerne fant også kriminelle nettverk blant rumenere i Oslo. Der styrer bakmenn prostitusjon, narkotikasalg og tyverier. Også mindreårige blir utnyttet.

Men de færreste av tiggerne som Fafo-forskerne studerte, tilhører slike kriminelle miljøer.

Og selve tiggingen er altså sjelden organisert av bakmenn som krever penger av tiggerne, er forskernes konklusjon.

– Det er ikke så mye penger i tigging. Du blir ikke rik av å organisere det, sier Tyldum.

– Vi sier ikke at det ikke forekommer. Det er en ekstremt sårbar gruppe som er lett å utnytte. Vi er bekymret for gjeldsslaveri fordi en del setter seg i gjeld for å betale reisen til Norge. Jeg tror at tiggere kan føle seg presset til kriminalitet og prostitusjon fordi de ikke klarer å betale tilbake med tigging. Men dette har vi ikke dokumentasjon på, sier hun.

Tyldum mener vi må passe på hvem vi kaller tiggere.

– Forvirringen oppstår kanskje fordi mange kaller alle tilreisende fra Romania tiggere, selv om de ikke er det.

– Et kriminelt nettverk

Brennpunkt bekrefter at de konsentrerer seg om ett miljø.

– Det vi har etterforsket er et kriminelt nettverk i Bergen, sa Brennpunkt-redaktør Odd Isungset til Dagsnytt 18 i NRK onsdag.

Der stilte han til debatt med blant andre Guri Tyldum.

– Vi har vist at det foregår en betydelig kriminell virksomhet forkledd som tigging, sa Isungset.

Det florerer med penger i miljøet, penger som umulig kan stamme bare fra tigging, forklarer redaktøren.

Statsministeren støtter fortsatt tiggeforbud

Brennpunkt-dokumentaren har ikke bare skapt reaksjoner på sosiale medier.

I kjølvannet av dokumentaren sier tiggere i Bergen at de føler seg utrygge, skriver Bergens Tidende. Flere har reist hjem, ifølge Robin Hood-huset, som er et møtested for økonomisk vanskeligstilte personer.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at hun reagerer sterkt på dokumentaren.

Solberg sier at folk må tenke over at man kanskje støtter organisert kriminalitet ved å gi til tiggere. Hun ønsker fortsatt et tiggeforbud.

Høyre og Fremskrittspartiet la frem et forslag om å forby tigging i 2015, men fikk ikke tilstrekkelig støtte i Stortinget.

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt, sier statsministeren til NRK.

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug kritiserer i et innlegg på sin Facebook-side Senterpartiet for at de snudde og gikk imot forslaget om forbud.

«Nå må det bli slutt på naiviteten som har preget landet vårt altfor lenge», skriver Listhaug, som er i barselpermisjon fra stillingen som innvandrings- og integreringsminister.

– Bekjemper ikke kriminaliteten

De andre partiene på Stortinget har hittil vært negative til et landsdekkende tiggeforbud.

– Alt som vises i dokumentaren er allerede ulovlig. Vi trenger ikke et tiggeforbud for å bekjempe det, sier SVs Karin Andersen til NRK.

– Regjeringen burde bekjempe kriminelle, ikke fattige.

Heller ikke Fafo-forsker Guri Tyldum tror at et tiggeforbud vil stanse kriminaliteten.

– Danmark har forbudt tigging. De har likevel et minst like sterkt organisert kriminelt miljø knyttet til narkotikasalg og prostitusjon. Et tiggeforbud vil frata de reisende inntektsmuligheter, så de blir nødt til å se seg om etter nye, sier hun.

Powered by Labrador CMS