Ikke nødvendig med influensavaksine?

Vanlige folk med alminnelig helse trenger ikke å vaksinere seg mot influensa. I Norge vaksineres likevel 400 000 mennesker seg mot influensa hvert år. Og WHO synes selv det er i færreste laget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

hvem bør vaksineres?

Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksinering for disse gruppene:

· Voksne og barn med alvorlig sykdom i bronkier og lunger.
· Voksne og barn med sykdommer i hjertet eller blodårer.
· Voksne og barn med nedsatt immunforsvar.
· Beboere på alders- og sykehjem.
· Personer over 65 år.
· Helsepersonell som skal ta hånd om syke under en eventuell influensaepidemi kan vurdere om de vil vaksinere seg.

Er du i en risikogruppe vil en vaksine koste deg 30 kroner. Legehonoraret kommer i tillegg. Er du utenfor risikogruppen vil vaksinen koste deg 100 kroner.

Verdens første influensavaksine kom i 1945. I en periode produserte Norge selv slik vaksine. Rundt 1990 var produksjonsutstyret foreldet. I valget mellom fornyelse og nedlegging av virksomheten, valgte man det siste.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet opplyser at vi nå kjøper inn omkring 400 000 influensavaksiner hvert år. Antallet er relativt stabilt, selv om det har ligget noe høyere i år.

Hjelper det å vaksinere seg?

Likevel dør det mellom 1 000 og 1 500 mennesker av influensa i Norge hvert år. Og da kan man jo lure på om det hjelper?

De som dør av influensa i Norge er i all hovedsak mennesker som er sterkt svekket av andre faktorer, som for eksempel sykdom eller alder. Folk som ikke er i risikogruppen trenger ikke noen vanlig influensavaksine.

Influensaviruset muterer fort

Ingen vaksiner gir 100 prosent beskyttelse. Influensavaksine er spesielt vanskelig fordi viruset muterer hele tiden.

I februar-mars hvert år er det et møte i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) som bestemmer hvilke virus som skal med i vaksinen.

Der velger man blant virus som har vært i omløp det siste året. Vaksinen man velger gjelder for hele jorden.

Vaksinen kan bomme

Siden influensaviruset forandrer seg så fort og til så mange varianter, kan det skje at man bommer litt med vaksinen. Er du i risikogruppen, er det likevel god grunn til å ta den.

- Vi regner med at vaksinen gir 70 - 80 prosent beskyttelse mot å få influensa, men kanskje ned mot 50 - 60 prosent for de mest svekkede, sier overlege Iversen.

Vaksinen gir altså de vaksinerte litt mindre enn halvparten så stor sjanse for å få influensa i forhold til om de ikke hadde vaksinert seg.

- Men om de får influensa på tross av vaksinen, så får de den i en mildere grad, sier Iversen.

Derfor vil beskyttelsen mot å dø av influensaen ligge på 70 - 80 prosent også for de svakeste gruppene. Også om vaksinen skulle vise seg å bomme litt, gir den en viss generell beskyttelse mot influensavirus.

Les mer…

Hva er en vaksine?

Folkehelseinstituttets temaside om influensa

Powered by Labrador CMS