Hva kommer først ut av høna?

Spør en forsker:SPØR EN FORSKER: En leser lurer på hvilken ende av egget som kommer ut av høna først - den butte eller den spisse.
17.7 2010 05:00


(Foto: Colourbox)

Noen ganger er det mulig å finne et lite hull av uvitenhet hos selv den mest entusiastiske forsker.

Hans Ranvig trodde den butte enden kom først ut av høna.

– Den butte enden har jo mer skallmateriale som treffer jorden samtidig, så på den måten blir trykket rent teoretisk fordelt bedre per arealenhet, slik at egget ikke går i stykker, tenkte han. Og burde vite det, i og med at han forsker på husdyr på Københavns Universitet.

Men når han undersøker saken i faglitteraturen, blir han overrasket:

– Jeg har funnet fram boken Genetics of the Fowl. På side 277 står det noe som tyder på at 80 prosent av alle egg legges med den spisse enden først.

– Forskere har tidligere prøvd å røntgenfotografere en høne med et egg, og andre har lagt ned kullstøv i redet for å se hvordan egget lander. Jeg kan faktisk ikke huske hvordan det ble undersøkt sist gang, men man fant ut at det var forskjell på de ulike raselinjene, altså de kommersielle hybridene, forklarer Ranvig.

Verpende høner står

Det viser seg også at høna slett ikke bare ligger der og legger egg. Den står. På den måten er det lettere å presse, noe den må gjøre i opp til et minutt før egget kommer ut. Høyden øker selvfølgelig risikoen for at egget blir knust mot en hard overflate, men det har høna allerede tenkt på, ifølge Ranvig.

– Når den står der, er det ikke særlig langt til gulvet. Og normalt vil en høne alltid legge egg på støtabsorberende materiale, som for eksempel høy, forklarer han.

Den butte enden har mer hull


(Foto: Colourbox)

Ranvig kan imidlertid ikke forklare med sikkerhet hvorfor egget som oftest kommer ut med den spisse enden først. Det må være best for høna å føde slik.

– Man kan anta at det er lettere å legge egget slik fordi det er mer strømlinjeformet på den måten, gjetter han.

Radvig mener at det antagelig er likegyldig for kyllingen hvilken vei egget vender. Men han kan fortelle at det betyr liv eller død for kyllingen, hvilken vei den selv ligger inne i egget.

– Den butte enden har mange flere porer – bittesmå hull ,som kyllingen får oksygen gjennom. Hvis kyllingen ha en sjans på å komme seg ut, må den være vendt mot den butte enden, slik at den kan trekke pusten, før den får hull på egget.

- Ligger kyllingen feil vei, kommer den seg ikke ut. Men det er meget, meget sjeldent at det skjer, forsikrer Hans Ranvig.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Siste fra forskningsmiljøene

Norges idrettshøgskole

Nå kan forskere måle hver skiløpers teknikk – også utenfor laboratoriet. Og de finner ut hva som skiller de beste fra de nest beste.

Universitetet i Oslo

Den Norske Opera & Ballett går med store underskudd og er helt avhengig av statsstøtte. For å vise at de fortjener pengene, vil de trekke klassisk musikk ned på jorda.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Nå må institusjonene ta ansvar, ifølge den nye forskningsetikkloven.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Den siste geirfuglen døde ut i 1852. Nå har forskere klart å gjenskape denne og flere andre utdødde fuglearter ved hjelpe av ny DNA-teknologi.   

Universitetet i Stavanger

Eldre syke stiller ingen spørsmål, setter ingen krav og vil ikke blande seg inn i legens jobb. Derfor spiller de pårørende en viktig rolle.

Universitetet i Bergen

En ny analyse av hvordan lavtrykkene over Golfstrømmen oppstår, viser at Stillehavsfenomenet El Niño kan påvirke hvordan stormbanene beveger seg mot Norskekysten.

Nå har matematikere funnet forklaringen på hvorfor Kiel-fergen og andre store cruiseskip skaper en meterhøy bølge langs land – foran skipene.

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Forskeren forteller:

At forgiftningen vanligvis rammer storfe, har antakelig sammenheng med at de er nysgjerrige.

God hygiene er et av tiltakene som hjelper mot antibiotikaresistente E. coli-bakterier i norsk slaktekylling.