Ludwig IIs drømmer bringes til live

Prosjektet Virtual Bavaria bruker Mars-teknologi for å lage tredimensjonale modeller av Ludwig IIs fantasiverden. Møt 1800-tallets høyteknologiske ønskedrømmer.
18.7 2006 05:00


“En av Ludwig IIs flyvedrømmer var et luftskip som skulle bygges av østerrikeren Gustav Koch. Kongen finansierte prosjektet i hemmelighet, men det ble dessverre aldri fullført. Moderne teknikere mener luftskipet, påbegynt i 1883, kunne vært flyvedyktig. Bilde: Metamatix.”Professor Gerd Hirzinger ved det tyske romfartssenteret i Wessling har satt i gang et prosjekt der teknologien som brukes til å utforske Mars-overflaten nå også anvendes for å lage tredimensjonale modeller av bayerske kulturskatter.

Kong Ludwig IIs ekstravaganser er selvsagt sentrale i prosjektet, som har navnet Virtual Bavaria. Kontrakten er gitt til München-selskapet Metamatix.

Rivende utvikling

- Prosjektet Virtual Bavaria tar i bruk den rivende utviklingen innen 3D-modellering som har funnet sted de siste årene, forklarer professor Hirzinger.


 

- I første omgang brukes kamera og laserscannere montert på fly. Så lages tredimensjonale modeller basert på disse dataene. Prosjektet planlegger også å ta i bruk luftskip.

Virtual Bavaria modellerer ikke bare bygninger som allerede eksisterer, men også ting som ikke lenger finnes. Tysklands kulturminner ble ikke akkurat spart under siste krig, dette gjaldt også Bayern.

En tredje kategori som modelleres er bygninger og teknologiske prosjekter som aldri ble bygget.

Her kan man bruke eksisterende arbeidstegninger og idéskisser for å bringe tidligere tiders planer til live. Og hvem i Bayern har vel hatt mer fantasifulle planer enn kong Ludwig II?

Menn som flyr med påfugler

Da Ludwig den II ble erklært sinnssvak av bayerske myndigheter, var det ett argument for at hans galskap som virket temmelig overbevisende:

Kongen drømte nemlig om å fly, og det måtte da være bevis godt som noe på at han var riv ruskende gal?

Vel, kongens drømmer virker langt mindre sinnssvake i dag. Ludwig drømte nemlig ikke om å fly på hvilke som helst måte, men ved bruk av teknologi som strakk grensene for attenhundretallets fantasi.


“En ganske spesiell påfulgl var også med i Ludwig II flyvedrømmer. Bilde: Metamatix.”

En av kongens flyvedrømmer var å reise over alpene i en påfugl. Men ikke en hvilken som helst påfugl:

En rikt utsmykket gondol holdt oppe av en ballong. “Påfuglen” skulle så trekkes langs en taubane av en toppmoderne dampmaskin.

Dette var 20 år før Europas første tauvogner.

En annen flyvedrøm var et luftskip som skulle bygges av østerrikeren Gustav Koch. Kongen finansierte prosjektet i hemmelighet, men det ble dessverre aldri fullført.

Moderne teknikere mener luftskipet, som ble påbegynt i 1883, kunne ha flydd.

Også detaljer som aldri ble bygget ferdig, som den planlagte bjørnehagen rundt eventyrslottet Neuschwanstein. Her skulle bjørner gå fritt.

Bevarer skatter

Virtual Bavaria er ikke bare for å lage morsomme ting til glede for oss som forleste oss på Jules Verne og H. G. Wells da vi var små.

- Det finnes nå en bevegelse flere steder i verden, særlig i Japan, der man av hensyn til terrorisme, naturkatastofer og så videre vil lage slike virtuelle modeller av sine kulturskatter, sier Hirzinger.

Han påpeker at slike ting kan skje før man aner det.


“Professor Gerd Hirzinger.”

For eksempel var det i 2002 like før Neuschwanstein ble truffet av en meteoritt. Statistisk sett er det selvfølgelig hinsides usannsynlig, men meteoritter må jo lande et sted de også, og man kan ikke ta det for gitt at de alltid treffer vidda.

Ludwig II er en populær konge, enda mer nå i ettertid. Ikke minst fordi han var så fredelig, en egenskap som ikke akkurat har utmerket tyske monarker.

- Ludwig II var en fredselskende konge, han ble tvunget til å føre krig mot sitt elskede Frankrike sammen med prøysserne, og led voldsomt under det, sier Hirzinger.

- Dette var da også et argument som ble brukt da Ludwig ble erklært sinnssvak. Han hatet krig, og en konge som ikke likte krig måtte da väre sinnsyk? ler professoren.


“Professor Gerd Hirzinger ved det tyske romfartssenteret i Wessling har satt i gang et prosjekt der 3D-teknologi som brukes til å utforske Mars-overflaten, nå også anvendes for å lage tredimensjonale modeller av bayerske kulturskatter. Bilde: Metamatix.”

“Kong Ludwig IIs overdådige prosjekter, og uferdige planer, er selvsagt sentrale i den sammenheng. På disse to illustrasjonene ses eventyrslottet Neuschwanstein. Nederst en rekonstruksjon av den planlagte bjørnehagen som aldri ble bygd rundt slottet. Bilde: Metamatix.”


forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

Senter for internasjonalisering av utdanning

Ni av ti norske utvekslingselever ville anbefalt andre å ta et skoleår i utlandet, viser en ny undersøkelse.

Universitetet i Oslo

Læreren og elevene bruker tiden effektivt og undervisningen foregår uten særlige forstyrrelser. Det viser analyser fra en omfattende videostudie som gjennomføres på ungdomstrinnet.

NIKU Norsk institutt for kulturminneforskning

Hvordan balanserer reineiere egne interesser opp mot andre? Forskere har undersøkt samarbeidsklimaet blant samiske reineiere ved hjelp av spillteori.    

Siste fra forskningsmiljøene

NTNU

Legene oppsøkte to barnehager for å undersøke friske barn. Men i barnehagen viste det seg at 43 prosent av barna hadde minst ett virus i luftveiene.

Nord universitet

Det er fullt mulig å få til mer heltidsarbeid i helse- og omsorgssektoren. Sentrale personer i organisasjonen må bare ønske det sterkt nok, mener forsker.

Politihøgskolen

Forskere ville finne ut hva som skjer når politistudenter bruker kamerabriller under øvelser der det blir avfyrt skudd.

Foreldre, spesiell mødre, bør få opplæring i hvordan de oppdrar barna sine, slik at de ikke blir umoralske tyranner på fotballbanen, konkluderer en ny studie. Dårlig sportsånd må bekjempes tidlig, for moral og doping henger sammen, forteller forsker.  

Forskere og fagpersoner slår alarm og mener at barna får for lite tid til lek. De er bekymret for at barnehagen blir en arena for formell læring på bekostning av leken.

Vikingene ga engelskmennene mange nye ord, men de var langt fra de eneste utlendingene som formet det engelske språket.

Samfunnets syn på seksualforbrytere var ikke nådig. Var mennene i tillegg arbeidsledige og løsgjengere, ble de sett som særlig umoralske.