P-pillen Microgynon fotografert på apoteket Kronen 1. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Færre tar abort i rike land

Siden 1990 har aborttallene falt 40 prosent i rike land. Mye skyldes antakelig at moderne prevensjonsmidler ble mer tilgjengelige i perioden. I utviklingsland er tallene imidlertid uendret, ifølge en ny studie.

Mellom 1990 og 2014 ble i gjennomsnitt 56 millioner aborter utført på verdensbasis hvert år, ifølge studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

I løpet av denne perioden har de årlige aborttallene i industrialiserte land falt fra 46 til 27 prosent per 1.000 kvinner mellom 15 og 44 år. Dette skyldes i stor grad reduksjon i aborttallene i Øst-Europa som falt over 50 prosent da moderne prevensjonsmidler ble mer tilgjengelige.

I utviklingslandene har aborttallene kun falt fra 39 til 37 prosent per 1.000 kvinner. De varige høye aborttallene her understreker behovet for bedre tilgang til moderne prevensjon, inkludert p-piller og p-staver, ifølge forskerne.

– I utviklingsland virker ikke familieplanleggingstjenestene å holde tritt med det stadig større ønsket om mindre familier, forklarer hovedforfatter Gilda Sedgh.

– Mer enn 80 prosent av uønskede svangerskap skjer hos kvinner som har et udekket behov for moderne prevensjonsmetoder, og mange uønskede graviditeter ender i abort, sier Sedgh.

Studien, som er gjennomført i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO), konkluderer også med at strenge lover ikke begrenser antall aborter. (©NTB)

Powered by Labrador CMS