Magnetterapi kan virke

I antikkens Hellas var de sikre på at magneter kunne fjerne smerter og plager i kroppen. Nå er ideen vitenskapelig testet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Endene i hesteskomagneten er motsatte poler, som lager et magnetfelt rundt og mellom seg. Jernsponene legger seg langs feltlinjene og viser hvor magnetfeltet er."


 

Den mange tusen år gamle troen på magnetenes legende virkning har på ingen måte havnet på historiens skraphaug.

Hvert år omsettes det “terapeutiske magneter” for drøyt 30 milliarder kroner på verdensbasis.

Folk med ymse smerter og plager, som gjerne har prøvd “alt” annet, setter sin lit til at magnetiske innleggssåler og armbånd, eller knebeskyttere og til og med madrasser med innebygde magneter, skal hjelpe dem.

Tradisjonell skolemedisin har vært skeptisk til slik magnetisk terapi. Men nå tyder en ny studie på at behandlingsformen kan ha noe for seg i noen tilfeller, skriver nettstedet DailyScience.

Kjøleskapmotor

Et hardnakket påstand fra de som selger terapeutiske magneter er at magnetene fører til forbedret blodgjennomstrømning.

Det første forskerne ved University of Virginia i USA ville finne ut var derfor om dette stemmer.

De eksponerte laboratorierotter for et statisk magnetisk felt tilsvarende 70 milliTesla (mT), som er omtrent ti ganger sterkere enn den magnetiske kraften i en vanlig kjøleskapsmagnet.

Forskerne tok nøye mål av blodårene hos rottene både før og rett etter eksponeringen for magnetene. Og nå konkluderer de med at magnetene faktisk kan øke blodgjennomstrømningen litt.

Motsatt effekt

- Vi fant at magnetene har effekt. Særlig så vi at blodårer som var sammenpresset utvidet seg, noe som tyder på økt blodgjennomstrømning, skriver forskerne i studien som gjengis i Science.

Det skulle likevel vise seg at den marginalt bedre blodgjennomstrømningen ikke ble det mest spennende funnet i undersøkelsen. Under forsøkene fant nemlig Ph.D. Thomas Skalak og hans team uventede indikasjoner på helt en motsatt effekt.

Det virket som om magnetene også kunne få utvidede blodårer til å trekke seg sammen.

Dermed var ikke forsøkene over for laboratorierottene.

Full narkose

Rottene ble lagt i full narkose, og deretter påført betennelser i bena. Akkurat som hos oss mennesker førte dette til hevelser og økt blodgjennomstrømning i de betente områdene.

Men når forskerne deretter eksponerte områdene for den magnetiske kraften, kunne de registrere at blodårene trakk seg sammen, og at hevelsene gikk ned.

Dette kan vise seg å være et viktig funn, mener forskerne.

- Hvis man klarer å unngå hevelser rett etter en skade, vil skaden leges hurtigere. I tillegg vil pasienten oppleve mindre smerter og bedre bevegelighet, kommenterer Ph.D. Thomas Skalak.

Isposer

Forskerne ved University of Virginia tror nå at magnetisk terapi kan vise seg å være nyttig førstehjelp ved typiske idrettsskader. Slike skader blir i dag gjerne behandlet med isposer, nettopp for å unngå hevelser.

- Vi ser for oss å bruk av magnetiske bandasjer og omslag rett etter slike skader oppstår. Vi tror at det vil kunne føre til betydelig raskere leging, skriver forskerne.

Nå går de i gang med forsøk på idrettsutøvere, for å finne ut hvor sterke magneter som bør brukes ved forskjellige typer skader.

Studien er finansiert av National Institutes of Health’s National Center for Complementary and Alternative Medicine.

Referanse:

C. E. Morris & T. C. Skalak, Acute Exposure to a Moderate Strength Magnetic Field Reduces Edema Formation in Rats, American Journal of Physiology - Heart Circulatory Physiology, 2. november 2007.

Lenke:

Science Daily: Healing Value of Magnets Demonstrated in Biomedical Engineering Study

Powered by Labrador CMS