Salt ødelegger flodbølgeområdene

De enorme bølgene som slo inn over øyer og kystsamfunn i Sørøst-Asia inneholdt en skjult fare. Salt. Nå har havvannet forgiftet brønner og jordsmonn, og det kan ta årevis før befolkningen i katastrofeområdene igjen har rent drikkevann og jord som plantene kan gro i.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er et slags paradoks. Ett av de største problemene etter flodbølgekatastrofen er mangel på vann. Saltvannet fra bølgene har fylt mange brønner, og trekker ned i jordsmonnet og berggrunnen. Nå kan innbyggerne fra øyer og kystsamfunn stå foran måneder og år med mangel på rent drikkevann, skriver New Scientist.

Forurensede brønner

- Mange samfunn langs kysten i sør og øst er avhengige av drikkevann fra åpne brønner, sier Patrick Fuller fra International Water Management Institute på Sri Lanka til New Scientist.

Saltvannet må pumpes ut og så må brønnene behandles med klor for å drepe smittestoffer. Dette bør være topp prioritet.

Men alle brønnene vil ikke fylles opp med godt drikkevann etter at de er tømt. Noen steder har det salte sjøvannet trengt ned i den porøse berggrunnen, og forurenset de vannførende sjiktene. I slike tilfeller kan det ta år eller tiår før monsunregnet har vasket grunnen ren.

I mellomtida er innbyggerne avhengig av importert vann, dyre anlegg som fjerner saltet i vannet, eller rett og slett oppsamlet regnvann.

Brakkland

Det er ikke bare menneskene som sliter med salt i vannet. De fleste planter trives heller ikke i saltholdig mark. Dermed kan bølgene med havvann skape store problemer for kystbønder flere år inn i framtida, tror ekspertene.

På Sri Lanka har salt forurenset tusenvis av rismarker og plantasjer med bananer og mango. Når jordene tørker ut, ligger saltet igjen som ei skorpe.

- Markene som befolkningen er avhengig av kan ikke brukes på minst ett år eller to, fordi de har tatt opp så mye salt, sier Gordon Weiss fra UNICEF.

En talsmann for landbruksmyndighetene på Sri Lanka er enda mer pessimistisk, skriver New Scientist.

- Det vil antageligvis ta ti år å gjøre noen av områdene langs kysten til jordbruksland igjen.

Lenke:

New Scientist: Tsunami’s salt water may leave islands uninhabitable

Powered by Labrador CMS