Tettere samarbeid om forskning i nord

Høgskolen i Bodø og Universitetet i Tromsø skal samarbeide tettere, for å sikre mer forskningsmidler til Nord-Norge. Fiskeri er ett område som peker seg ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av september skal de to største utdanningsinstitusjonene i nord skrive under en samarbeidsavtale.

- Samarbeidet mellom oss har eksistert ei stund, og nå skal vi få dette nedfelt i en ny, konkret avtale. Vi skal utnytte ressursene bedre når det gjelder forskning og undervisning, sier Jarle Aarbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø.

- Det er nødvendig å få mer forskningsmidler kanalisert til Nord-Norge. Landsdelen trenger et løft når det gjelder kompetanse. Nå tar vi skjeen i vår egen hånd. Sammen står vi sterkere i konkurransen om både nasjonale og internasjonale forskningsmidler, sier både Aarbakke, og Frode Mellemvik, rektor ved Høgskolen i Bodø.

Marin satsing

Marine fag og fiskeri er et av områdene de to institusjonene vil samarbeide om. Begge har i dag studietilbud innenfor fiskerifag, og Høgskolen i Bodø arbeider for å få et doktorgradsprogram i fiskerfag.

- På det marine området er vi allerede i gang med samarbeidsprosjekter, og vi utveksler fagfolk, sier Aarbakke.

- I Tromsø satser vi på torskeavl. Her utvikler vi kompetanse som kommer kveiteprosjektet i Bodø til gode, og omvendt, påpeker han.

De to institusjonene har allerede samarbeidet om sosiologistudiet, der høgskolen har et hovedfag i velferdssosiologi i samarbeid med universitetet.

- Bodø er god på profesjonsstudier og de har handelshøgskolen. Vi har også fått god støtte fra Bodø i arbeidet med å få et tannlegestudium i Tromsø, sier Aarbakke.

- Vi kan bidra til hverandres utvikling, og det er viktig å vise at vi er på lag. Nord-Norge trenger to sterke forskningsinstitusjoner. Det er viktigere å heie på hverandre enn å se på hverandre som konkurrenter, selv om institusjonene til en viss grad konkurrerer om studentene, sier Mellemvik.

Universitet i Bodø

Høgskolen i Bodø arbeider for å bli universitet. Målet er å få universitetsstatus innen 2005.

- Vil det føre til en sterkere konkurranse og vanskeligere samarbeid, Aarbakke?

- Nei, jeg ser ingen problemer for oss ved at Bodø blir universitet. De nye universitetene som kommer vil bli av en helt annen type enn de fire klassiske breddeuniversitetene vi har. Jeg ser det ikke som noen trussel, heller en styrke i det å komplementere hverandre, sier Aarbakke.

Universitetet i Tromsø har også tilsvarende samarbeid med de andre høgskolene i nord. En avtale med Høgskolen i Nesna er allerede underskrevet, og den går også på det marine området. Videre er avtaler med høgskolene i Narvik, Alta og Harstad på trappene.

- Som rektor ved landsdelens universitet ser jeg det som viktig å være en pådriver for samarbeid om forskning og undervisning i Nord-Norge. Det er krevende, men spennende, sier Jarle Aarbakke.

Powered by Labrador CMS