Vil ha svar på tørrfiskgåte

Tørrfisk kan få en geléaktig konsistens etter utvanning. Forskere arbeider nå med å finne ut hvorfor problemet oppstår.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mucoso er betegnelsen på dette fenomenet, der fiskekjøttet etter utvanning løser seg opp og får geléaktig og bløt konsistens.

Om fisken har mucoso, og særlig graden av det, er vanskelig å avgjøre for vrakerne, som kvalitetsvurderer og sorterer tørrfisken.

Oppdages etter utvanning

For kjøperne av fisken, som heller ikke vil oppdage problemet før etter utvanning, betyr mucoso en betydelig kvalitetsforringelse og at deler av fisken ofte må kasseres.

- Våre forsøk tyder så langt på at mucoso skyldes bakterier i kombinasjon med varme og fuktighet. Dette vil vi nå undersøke nærmere, sier forsker Ingebrigt Bjørkevoll.

Forsøkene startet i 2004 og skal videreføres denne vinteren i Lofoten, det viktigste området i Norge for produksjon av tørrfisk.

Fangstmetoder og håndtering

- Vi vil blant annet undersøke hvordan fangstmetoder, håndtering og lagring om bord på fartøyene kan påvirke utviklingen av mucoso.

- For eksempel skal det utføres sammenligninger av kvaliteten ved sløying om bord og sløying etter at fangsten er tatt på land, sier Bjørkevoll.

Prosjektet utføres på oppdrag for Tørrfiskforum (FHL), og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS