Jordas lys

Jordas natteliv stråler i panoramabilder tatt fra verdensrommet. Klarværs-mosaikker i høy oppløsning kan hentes ned til din skjerm, hvis du har bredbånd eller veldig god tid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske nasjonale geofysiske datasenteret har lagt ut bilder som viser forandringen år for år fra 1992 til 2002. Disse bildefilene er over to hundre megabyte store, en påkjenning selv for de råeste internettlinjer. Derfor har en tysk student laget et nettsted med mindre, men fortsatt imponerende versjoner.

"Utsnitt av det store nattebildet i størrelse 1:1. Hele jordkloden er i denne oppløsningen. Foto: NASA"

Øst-Europa slukner

Ett av de bearbeidede bildene viser hvordan lyssporene av menneskelig aktivitet har flyttet seg fra 1992 til 2002. Det er interessant å se at Øst-Europa og Russland har blitt mørkere. Dette kan skyldes avfolkingen av landsbygda i disse områdene.

"I de røde områdene har lysmengden avtatt fra 1992 til 2002. I de grønne områdene har lysmengden tiltatt. Foto: NASA"

Særlig i de vestlige delene av tidligere Sovjet-Unionen er effekten tydelig. I Sovjet-tiden ble folk tvunget til å bo på landsbygda i store kollektivbruk, og etter perestroika har flukten fra landsbygda til de store byene bokstavelig talt slukket store landområder.

Også kontrasten mellom Sør-Koreas stråleglans og Nord-Koreas mørke er talende.

Blue Marble

For den som elsker den store oversikten, er NASAs nettsted Blue Marble en åpenbaring. Her får du tilgang til månedlige oversiktsbilder av hele jordkloden i en oppløsning på inntil fem hundre meter.

Disse bildefilene er enorme, og derfor har NASA lagt et tak på antall nedlastinger per døgn. En noe lavere oppløsning på 2 kilometer er imponerende nok, og lettere å få tak i.

Se bildefilene her:

Tysk nettsted med bearbeidede nattbilder
NASAs Blue Marble nettsted med månedlige oppdaterte bilder

Powered by Labrador CMS