Bønder lever lenger

En norsk undersøkelse viser at hardt fysisk arbeid øker sjansene for å leve lenge, særlig dersom jobbingen foregår på en gård. Men er det tynn du vil bli, bør du også satse på ei aktiv fritid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tungt kroppsarbeid ser ut til å være bra for helsa, konkluderer en 24 år lang studie av nærmere 50 000 menn og kvinner i tre norske fylker.

- Å jobbe i sittende stilling i åtte til ti timer om dagen burde betraktes som en helserisiko som det må kompenseres for, skriver forskerne bak undersøkelsen.

De mener at fysiske aktiviteter som det å spasere i arbeidstida bør verdsettes. Det bør også legges til rette slik at arbeidstakerne kan gå eller sykle til jobben, og trene i pauser i arbeidstida.

Særlig for damene

Resultatene fra studien tyder på at det særlig er damene som forlenger livet med hardt arbeid.

- Undersøkelsen viser at dødeligheten for kvinner i hardt fysisk arbeid var 30 prosent lavere enn hos kvinner med stillesittende arbeid, sier Randi Marie Selmer fra Folkehelseinstituttet, en av forskerne bak rapporten.

- De tilsvarende tallene for menn var 16 prosent.

Den positive innvirkningen på dødeligheten hos menn var imidlertid begrenset til de som arbeidet i Sogn og Fjordane, der omtrent 60 prosent av karene i hardt kroppsarbeid var bønder.

Dermed kan det altså se ut som om gårdsarbeid er spesielt beskyttende.

Mennene fra alle de tre fylkene så derimot ut til å ha andre fordeler av kroppsarbeidet.

Fedmebeskyttelse

Menn med stillesittende arbeid hadde oftere en høyere kroppsmasseindeks enn karer i jobber som innebar tungt fysisk arbeid, viser undersøkelsen. Dermed kan det altså virke som om kroppsarbeid gir en viss beskyttelse mot fedme.

Hos kvinnene så det derimot ut til at kroppsmasseindeksen økte jo mer fysisk slitsomt arbeid de oppgav.

Det kan være flere årsaker til dette, for eksempel kjønnsforskjeller i arbeidsoppgaver og innrapportering, og slankekurer, mener forskerne.

"Risikoyrke?"

Faktoren som så ut til å bety mest for sideflesket, var hvor aktive folk var i fritida. Både menn og kvinner som rapporterte om en aktiv fritid hadde lavere kroppsmasseindeks enn de andre.

Forskerne konkluderer likevel med at det å legge til rette for fysisk aktivitet både i fritida og på jobben kommer til å bli stadig viktigere, i ei tid hvor mange er overvektige og lite i bevegelse.

Stor undersøkelse

Det er Sidsel Graff-Iversen og kollegaer fra Folkehelseinstituttet og Idrettshøgskolen som har gjennomført studien, som tar utgangspunkt i en undersøkelse fra tida mellom 1974 og 1978.

Her deltok 23 884 menn og 23 521 kvinner i alderen 35 til 49 år i helseundersøkelser i Finnmark, Sogn og Fjordane og Oppland.

67 prosent av disse var med på en ny studie ti år senere, og i år 2000 ble informasjonen fra begge undersøkelsene koblet sammen med data fra Dødsårsaksregisteret og informasjon om yrke, inntekt og utdanning.

Resultatene er justert for faktorer som røyking, utdanning og inntekt. Men forskerne kan ikke utelukke at det er slik at mennesker med sterk helse oftere velger jobber som innebærer tungt kroppsarbeid.

Referanse:

S. Graff-Iversen, R. Selmer, M. Sørensen, S. Skurtveit, Occupational Physical Activity, Overweight, and Mortality: A follow-up Study of 47 405 Norwegian Women and Men, Research Quarterly for Exercise and Sports, vol 78, nr 3, juni 2007.

Powered by Labrador CMS