- Naturen makter mindre C02 enn antatt

Planter og trær kan gjøre mindre for å motvirke global oppvarming enn tidligere antatt, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske og nederlandske forskere står bak arbeidet, som publiseres i amerikanske Proceedings of the National Academy of Science.

Forskerne har analysert en rekke studier av effekten CO2 i atmosfæren har på planters vekst, og mengden karbon i bakken. Mange forskere mener utslipp av drivhusgassen CO2 er en av årsakene til global oppvarming.

Og ifølge Miljøstatus i Norge spår de fleste utslippsscenarier fra FNs klimapanel vekst i utslippene utover i dette århundret.

Avhengigheten av nitrogen

Forskerteamet har funnet at naturen ikke makter å håndtere så store CO2-mengder som man har trodd, på grunn av avhengigheten av nitrogen og andre sporstoffer.

- Det studien vår viser, er at dersom mer karbondioksid skal kunne håndteres og lagres som karbon i bakken, så må det finnes ganske mye ekstra nitrogen tilgjengelig.

- Mye mer enn hva som normalt er tilgjengelig i de fleste økosystemer, sier forsker Bruce Hungate ved Northern Arizona University.

Nitrogen er det grunnstoffet fra jorda som i størst grad regulerer veksten av planter.

- Kan ikke holde tritt

I studien fra University of California, Northern Arizona University og Wageningen University i Nederland, påpekes det at diverse vekster kan ta opp nitrogen fra luft for å overføre den til jord.

Og noen forskere har forventet at mer CO2 i atmosfæren ville øke farten på dette naturlige nitrogenopptaket.

Likevel: Forskerteamet fant at denne prosessen, kalt nitrogenfiksering, ikke kan holde tritt med økningen i CO2 - hvis da ikke andre grunnleggende næringsstoffer tilføres.

Planteforsker og medforfatter Johan Six ved University of California, Davis, sier:

- Funnene våre antyder at den fremtidige karbonlagringen i økosystemer på land kan bli mindre en man har trodd, og dermed i mindre grad er en løsning på global oppvarming.

- Plantene er effektive

Men det kan også være greit å legge til at forskerteamet ikke påstår at plantene er lite effektive i sitt arbeid.

Forsker Bruce Hungate ved Northern Arizona University, påpeker at halvparten av all karbondioksid som slippes ut i atmosfæren bli lagret, i hvert fall midertidig, av økosystemer i havet og på landjorda.

- Vi vet at mengden karbondioksid i atmosfæren ville økt raskere, hadde det ikke vært for den mengden karbon som per i dag lagres i bakken og i havet.

- Men økosystemene på land ser ut til å ha en begrenset og avtagende kapasitet til å kvitte seg med overskuddet av CO2 i atmosfæren, sier Hungate.

Les mer:

Miljøstatus i Norge, Klima.

Powered by Labrador CMS