Spanjoler på Forskningstorget

Forskningsdagene er med i et samarbeid der europeiske forskningsfestivaler utveksler aktiviteter. Dermed har vi fått noen spanske entusiaster som skal vise oss ett og annet om arkeologi, lukt og arkitektur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsdagene

- Forskningsdagene arrangeres i år for tolvte gang.

- Festivalen i år går av stabelen 22. september - 1. oktober.

- I fjor var det over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører over hele landet som presenterte forskning på utradisjonelt vis for folk flest.

- Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv står bak.

- Arrangementene er gratis for publikum.

Kilde: Norges forskningsråd

Forskningsdagene er over oss igjen, for tolvte gang. I noen hektiske høstdager viser forskningsmiljøene seg fram for enhver som vil se, og små og store nysgjerrigperer får en sjanse til å utforske vitenskapen med alle sanser.

Siden de første Forskningsdagene i 1995 har festivalen bare vokst, og i år kan arrangørene presentere et helt nytt konsept: Europeisk utveksling av boder og aktiviteter.

- I år får vi tre ulike bidrag fra Spania. Så skal vi sende tre av våre konsepter videre til en forskningsfestival i Genova i Italia, sier Emmy Gram Lauvanger fra Norges forskningsråd.

- Dette er første gang et slikt europeisk samarbeid settes ut i praksis, og det blir veldig spennende å se hvordan det fungerer.

 

Underbart samarbeid

Det er organisasjonen European Science Events Association (EUSCEA) som står bak initiativet WONDERS - Welcome to Observations, News & Demonstrations of European Research and Science.

WONDERS er et samarbeid mellom 21 europeiske land. Hovedideen er Vitenskapskarusellen - en ordning hvor medlemslandene utveksler de beste arrangementene fra sine egne forskningsfestivaler.

Årets bidrag fra kontinentet kommer altså fra Spania, og blir spredt på tre ulike arrangementer tilknyttet Forskningsdagene.

Møt forfedrene

I en bod på Forskningstorget i Oslo vil gjestene presentere menneskets utvikling, teknologi og kunst. Her kan du møte noen av forfedrene våre, se verktøy og redskaper de brukte, og oppleve hvordan hulemalerier lages.

- På et arrangementet med Ungforsk ved Universitetet i Oslo skal spanjolene bruke eteriske planteoljer til å eksperimentere med sansene våre, sier Lauvanger.

- Og på Norsk Form og Folkemuseet kan du bygge buer etter den spanske kunstneren Antoni Gaudís prinsipper.

Språklige utfordringer

- En av de store utfordringene ved Vitenskapskarusellen er språk. Det vil ikke være noen oversetter i boden på Forskningstorget, og det betyr at aktivitetene må være mest mulig selvforklarende.

De andre aktivitetene er myntet på litt eldre ungdom og voksne, slik at kommunikasjonen kan gå på engelsk.

- Vi er selvfølgelig også spente på hvordan det går med bidragene vi sender til Italia, sier Lauvanger. Arrangementene vi sender er fra Tromsø, Trondheim og Bergen/Flødevigen.

Italienerne selv har allerede sendt sine bidrag til Polen, som igjen har bidratt med aktiviteter i Finland. Til slutt skal alle landene sende sitt beste bidrag til en finale på vitenskapssenteret Heureka i Finland. Her skal det beste av de beste kåres.

Lenker:

WONDERS
EUSCEA

Powered by Labrador CMS