Nordisk likestilling samles på nettet

Likestillingsarbeidet i Norden koordineres i økende grad. For å bidra til større åpenhet og bedre informasjon, har Nordisk ministerråd nå åpnet et nytt nettsted om temaet, som blant annet presenterer nordisk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg inneholder sidene politisk informasjon, nyheter, lover, fakta og informasjon om forskjellige tiltak og prosjekter.

Det presenteres også en lang liste med publikasjoner - nordiske og internasjonale - som behandler temaet likestilling.

Mye av den nordiske likestillingsforskningen koordineres og ledes av norske forskere.

NIKK

Forskningen på likestilling i Norden er allerede koordinert gjennom Nordisk institutt for kvinnne- og kjønnsforskning (NIKK), som er finansiert av Nordisk ministerråd.

Instituttet fungerer som samarbeidsorgan for feministisk, kvinne-, manns-, kjønns- og likestillingsforskning i Norden, og er lokalisert ved Universitetet i Oslo.

Sentrale stikkord for mange av de nordiske forskningsprosjektene innen kvinne- og kjønnsforskningssamarbeidet er velferd, vold og arbeidsmarked.

Norden sammelignet med Europa

Hovedmålsettingen til Nordisk ministerråds Velferdsforskningsprogram (2001-2005) er å undersøke den nordiske velferdsmodellen i en europeisk kontekst.

Flere av programmets forskningsprosjekter fokuserer på kjønn, og samtlige prosjekt involverer forskere fra minst tre nordiske land.

Her er noen av de sentrale prosjektene:

Likestilling i utkantstrøk

Women leave, men remain…Issues of Gender, Welfare and Labour Markets in the Nordic Periphery er et prosjekt som samler nordiske forskere for å undersøke hva som skjer mellom kvinner og menn i utkantstrøk, satt i sammenheng med den nordiske velferdsmodellen og endringer i det lokale arbeidsmarkedet.

Prosjektet ledes av Anna Karin Berglund ved NORUT Finnmark.

Meningene bak likestillingspolitikken

Gender Equality as a perspective on welfare: Limits of Political Ambition? analyserer meningene rundt kjønn som ligger bak likestillingspolitikken i den nordiske velferdsstaten og hvordan de blir formidlet i politikken.

Prosjektleder er Kari Melby ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet.

Den nordiske velferdsmodellen og arbeidsmarkedet

Welfare, masculinity and social innovation er et prosjekt som tar for seg hvilke muligheter og problemer den nordiske velferdsmodellen tilbyr i forhold til utfordringene i arbeidsmarkedet med “grådige” organisasjoner og et større arbeidspress.

Prosjektet tar opp hvordan den nordiske velferds- og likestillingsmodellen kan benyttes bedre til læring og sosial innovasjon, blant annet i arbeidslivet.

Det ledes av Øystein Gullvåt Holter ved Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

Kjønn og vold

Kjønn og vold har som målsetting å skape kontakt mellom mange mindre og spredte forskningsmiljøer i Norden.

Dette blir gjort for å støtte den nordiske utviklingen av kompetanse på feltet, på tvers av ulike fagområder, og for å oppfordre til en akademisk forankring av forskningsfeltet i de nordiske landene.

Forskning om kjønn og vold pågår i de fleste nordiske land, og har forgreninger til internasjonalt arbeid.

Programmet forvaltes av Nordisk Forskerutdanningsakademi (NorFa), som er en nordisk institusjon under Nordisk ministerråd.

Retorikk og praksis

Jamstalldheterna i Norden mellan retorik og praktik gjennomføres av Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning (NIKK), som hører til ved Universitetet i Oslo.

Dette er et komparativt forskningsprosjekt som undersøker kjønn og likestilling med utgangspunkt i retorikk og praksis innenfor ulike arenaer.

Prosjektet studerer sammenhengen mellom ulike typer politisk retorikk på den ene siden, og grunnliggende forståelser av likestilling og kjønn på den andre.

Den nordiske mannsrollen

I tillegg har Nordens likestillingsministre signalisert at det skal settes i gang forskning på mannsrollen i Norden, noe forskning.no har omtalt tidligere.

Powered by Labrador CMS