Snus gir ikke kreft

- Snus gir liten eller ingen risiko for kreft, konkluderer britiske forskere. Norske helsemyndigheter har gitt snus status som helsefarlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Snus gir liten eller ingen risiko for kreft, i følge en metastudie foretatt av forskere ved P.N. Lee Statistics and Computing Ltd i Storbritannia. Studien publiseres i BMC Medicine i dag.

Forskerne gikk gjennom 89 skandinaviske og amerikanske studier. Formålet var å se etter økt risiko for kreft ved bruk av røykfrie tobakksprodukter, som tyggetobakk og snus.

Resultatene fra snusforskning i flere land ble analysert, blant annet én studie fra Norge, tre danske og 11 svenske.

Forskerne fant ut, etter å ha kontrollert for om brukerne også røykte, at det var svært begrenset negativ helseeffekt ved bruk av dagens amerikanske tyggetobakk og skandinavisk snus.

- Vårt arbeid viser veldig tydelig at, i motsetning til røyking, så er det liten eller ingen risiko for kreft ved bruk av røykfri tobakk, uttaler Peter Lee i en pressemelding.

Ikke helserisiko

Antall dødsfall fra kreft forårsaket av røyking, ville blitt redusert kraftig dersom disse røykerne hadde brukt røykfri tobakk i stedet, i følge den britiske studien.

- Det er klart at risikoen for kreft ved bruk av røykfri tobakk er kvantitativt sett mye mindre enn det vi vet om virkningen av å røyke, hvis det er noen helserisiko i det hele tatt, uttaler Peter Lee.

Det ble påvist en sammenheng mellom kreft i munnhulen og enkelte røykfrie tobakksprodukter brukt i USA før i tiden. Men denne sammenhengen ble ikke funnet for dagens amerikanske produkter, og ikke for skandinavisk snus.

- Våre analyser viser at det ikke er sammenheng mellom munnhulekreft og bruk av røykfrie tobakksprodukter, sier Lee. Han baserer dette på resultatene fra 14 studier publisert etter 1990, som alle kontrollerer for samtidig røyking.

- Snus er helsefarlig

På offentlige norske nettsteder settes snus og sigaretter i samme helsefarlige bås.

På grunn av ferieavvikling hadde Helsedirektoratet ikke mulighet til å kommentere den britiske studien direkte. Men de slår fast at snus kan gi kreft.

- Både Verdens helseorganisasjon og EU og har klassifisert snus som kreftfremkallende, forteller avdelingsdirektør Kaia Kierulf i Helsedirektoratet i en epost til forskning.no.

I følge Helsedirektoratet inneholder snus mer enn 30 kreftfremkallende stoffer. Og snusen som brukes i Norden øker risikoen for kreft i bukspyttkjertel og spiserør. Når det gjelder andre kreftformer er det ikke avklart om snus øker risikoen.

Også Folkehelseinstituttet slår fast at snus er helsefarlig. I følge deres nettsider er helsefaren slått fast av en vitenskapskomité nedsatt av EU-kommisjonen. Røykfri tobakk gjør deg nikotinavhengig, og bruk av snus er dårlig for helsen og øker kreftfaren.

Den britiske studien har fokus på snus og kreftfare. Imidlertid kan det være andre helseproblemer knyttet til snusbruk.

- Bruk av snus kan føre til forhøyet blodtrykk, og kan gi økt risiko for død av hjerteinfarkt og hjerneslag, skrev Tore Sanner, professor og leder av Tobakksfritt i en kronikk her på forskning.no.

Snus i røykeavvenning

I Norden har debatten gått om det er fornuftig å råde røykere til å bruke snus for å klare å stumpe røyken.

Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) uttalte tidligere i vår til Bergens Tidende at de mest innbitte røykerne bør oppfordres til å snuse i stedet.

Han mente at kampen mot sykdommer bør prioriteres foran kampen mot tobakken.

- Snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn røyk, og er det eneste nikotinproduktet som kan konkurrere med sigaretter, uttalte Lund til BT.

Helsedirektoratet er på sin side mer skeptisk til bruk av snus i røykeavvenning. Men åpner for at helsepersonell i enkelte tilfeller kan råde røykere til å gå over på snus.

Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, påpeker til BT at selv om snus er mindre farlig enn røyk, så er det likevel dokumentert helseskadelig og kan være kreftfremkallende.

Referanse:

Peter N. Lee and Jan S Hamling: Systematic review of the relation between smokeless tobacco and cancer in Europe and North America, i BMC Medicine.

Powered by Labrador CMS