Le deg til jernhelse

Prøver du å gjøre slutt på livet med å le deg ihjel, er anstrengelsene antagelig forgjeves. Latter er nemlig universalmedisinen som hjelper mot alt fra forkjølelse til hjerteattakk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Latter gjør oss ikke bare i bedre humør, skriver nettmagasinet Techangel, den får også kroppen til å lage flere og mer aktive immunceller, som nedkjemper virus og bakterier.

Skrattingen sørger også for at stresshormonene cortisol og ephineprin holder seg på matta, og reduserer dermed risikoen for høyt blodtrykk og tilstoppede blodårer.

Massasje og smertestillende

Dessuten gir en skikkelig gapskratt både hjertet, lungene og tarmene en god massasje, og sørger for at mer oksygen tas opp i blodet. I tillegg ler man lungene nesten tomme, og dermed får man rensket opp i den gamle luften som ligger i bånn.

Når man ler frigjøres det endorfiner, som er kroppens egne smertestillende midler. Forskerne tror også at disse morfinlignende stoffene stimulerer immunforsvaret, reduserer stress og sakker aldringsprosessen.

Rent bortsett fra at det er moro, finnes det med andre ord massevis av grunner til å få seg en real gapskratt både titt og ofte.

Trenger ikke være ekte

Men hva om man ikke har så lett for å le da? Den svenske psykologen Görel Kristina Näslund mener det bare er å presse fram en falsk latter i stedet. Selv om det føles fryktelig unaturlig, kjenner ikke kroppen noen forskjell.

- I flere land finnes det nå latterklubber der folk lærer å le uten å bruke vitser eller ablegøyer, og den positive helseeffekten er like god enten latteren er naturlig eller “kunstig”, sier Näslund i et intervju med Helsenytt - for alle.

Latterkurs

Mer forskning må til før man får skikkelig innsikt i hvordan latter påvirker menneskekroppen, skriver Techangel, men stadig flere mener at latter kan brukes til å forebygge, lindre og kurere sykdom. Det finnes allerede spredte klovner rundt omkring på norske sykehus, og vil man prøve seg på kunstig latter, kan man rett og slett melde seg på et latterkurs.

Techangel: Why laughter is the best medicine
Helsenytt - for alle: Helsebringende humor

Powered by Labrador CMS