Mer frukt og grønt kan gjøre deg gladere

Fem om dagen er anbefalingen fra norske helsemyndigheter, men kanskje vi skal knaske enda litt mer for den mentale helsens skyld.
15.10 2012 05:00


(Foto: Colourbox.no)

Kan mat spille en viktig rolle for menneskets psykiske velvære, og ikke bare for den fysiske tilstanden? spør forskere i ny analyse.

Funnene går i retning av at svaret er ja.

Grad av tilfredshet og mental helse var i hvert fall høyest blant folk som spiste sju om dagen, sammenlignet med de som spiste betydelig mindre frukt og grønnsaker.

Det antyder noen av resultatene, som skal publiseres i en kommende utgave av tidsskriftet Social Indicators Research.

Fortsatt for lite sunt

Forskere hjemmehørende i England og USA har gransket tre datasett med opplysninger om spisevanene til rundt 80 000 briter.

Det er ikke bare folk i Storbritannia sliter med å spise nok frukt og grønt. I Norge spiser mange alt for lite grønnsaker, og fortsatt for lite frukt.

Det viser den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Nortkost 3 blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år.

- Overraskende kraft

Graden av mental tilfredshet økte med inntaket. De som spiser fem porsjoner frukt og grønt om dagen kom også godt ut, og det ble nådd et tak ved sju porsjoner.

Forskerne har definert en porsjon som 80 gram eller mer av frukt eller grønt. Med denne definisjonen regnes også et glass appelsinjuice som en porsjon frukt.

I analysen av noen deler av datamaterialet var det vanskelig for forskerne å skille mellom fem og sju daglige porsjoner.

Så langt har det vært forsket lite på betydningen mat og drikke har for folks tilfredshet, selv om mat jo er et grunnleggende behov for oss mennesker, påpekes det i studien.

- Kraften som frukt og grønnsaker viser statistisk er en overraskelse. Kosthold har tradisjonelt blitt oversett av forskere som undersøker graden av velvære hos folk.

Det sier forsker professor Sarah Stewart-Brown i folkehelse ved britiske Warwick Medical School.

Les mer om fem om dagen hos Helsedirektoratet.

Tar forbehold

Sammen med kollegene anser Stewart-Brown at det vil være behov for et høyt inntak av frukt og grønt, ikke bare av hensyn til den fysiske helsen, men også den psykiske. 

Likevel skal man være forsiktig med å konkludere bastant, og med noen direkte årsakssammenheng, mener forskerne. 

Foreløpig er det snakk om en positiv assosiasjon mellom økt inntak og styrket mental velvære. Stewart- Brown understreker blant annet at det fortsatt er uklarheter knyttet til mekanismene bak.

Hun mener randomiserte kontrollerte forsøk, for eksempel av hvordan ulike mengder frukt og grønt kan påvirke mental helse, bør vurderes i kommende studier.

- Klokt å spise mer

Medforfatter Andrew Oswald, som er økonomiprofessor, har likevel allerede bestemt seg for at det vil være klokt å spise mer frukt og grønt.

- Jeg er veldig klar for å være munter, sier han i en pressemelding fra det engelske universitetet.

Forskere fra university of Warwick og Dartmouth College, USA har samarbeidet om den nye studien.

Referanse:

Is Psychological Well-being Linked to the Consumption of Fruit and Vegetables? David G. Blanchflower, Andrew J. Oswald og Sarah Stewart-Brown.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.