Stekt kjøtt kan øke kreftrisiko

Mus som inntar stekt kjøtt får flere kreftsvulster i tarmen, ifølge ny doktoravhandling utført ved Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biolog og forsker Linda Møllersen står bak avhandlingen, der forsøkene altså er utført på mus av typen Min mus.

Møllersen har funnet at heterosykliske aminer i stekt kjøtt øker dannelsen av svulster i tarmen hos musene, ved å gi spesifikke skader på arvestoffet (DNA).

Liknende skader finnes hos mennesker med tykktarmskreft, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Heterosykliske aminer dannes i kjøtt når det blir varmet opp til 150 grader eller mer. Det er mest av stoffet i stekeskorpen, der temperaturen blir høyest.

I Møllersens undersøkelser fikk musene konsentrat fra stekt kjøtt. Jo mørkere kjøtt, jo mer heterosykliske aminer ble dannet. Inntaket av stoffene økte antall svulster fra cirka 40 til over 100, skriver instituttet.

For mennesker vil særlig risikoen for kreft i tykktarmen øke ved å spise stekt kjøtt, opplyses det videre.

Min mus har en skade nedarvet i den ene kopien av genet adenomatøs polypose coli (Apc). Skaden gjør at musene spontant utvikler tarmkreft, og inntak av heterosykliske aminer øker antall svulster.

Mennesker med familiær adenomatøs polypose har samme nedarvede disposisjon for å utvikle kreft i tarmen.

Referanse:

Linda Møllersen: Heterocyclic amines, axoxymethane and retinoic acid increase intestinal tumourigenesis in Min/+ mice. Doktoravhandling.

Les mer:

Folkehelseinstituttet: Stekt kjøtt kan øke risikoen for tarmkreft.

Kreftforeningen: Tarmkreft.

Powered by Labrador CMS