Måler ferskhet på tre sekunder

Lurer du på om fisken du kjøper er fersk? Teknologi utviklet ved Fiskeriforskning kan gjøre det mulig å måle ferskheten på bare tre sekunder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisken du kjøper i butikken er ikke alltid så fersk som den burde være. Men det kan være vanskelig å finne ut når fisken faktisk begynner å bli dårlig. Fersk fisk er nemlig et komplisert tema.

De metodene som brukes i dag for å måle ferskheten er ikke gode nok, fordi de bare måler én indikator på om fisken er fersk, som for eksempel konsistens, lukt eller farge.

Derfor har forskere ved Fiskeriforskning de siste årene utviklet ny teknologi - og en ferdig prototype - på et måleinstrument som på tre sekunder kan fortelle hvor fersk fisken er.

Raskt og rimelig

I tillegg til at den nye metoden mildt sagt er betydelig raskere enn tradisjonelle analyser - som tar alt fra noen timer til flere dager - så er det nye måleinstrumentet rimelig å lage og har en størrelse som gjør at det kan brukes ute i fiskebutikkene.

- Selve instrumentet er bare 25 centimeter langt, og det kan produseres for en brøkdel av utgiftene som du må ut med for større analyseapparater, forteller seniorforsker Heidi Nilsen.

- Dessuten er metoden veldig pålitelig, og den gir på få sekunder et svar på hvor lenge fisken har vært lagret og om den er fersk eller ikke.

Måler med lys

"Dette måleinstrumentet gir øyeblikkelig svar på hvor lenge fisken er holdbar."

Forskerne bruker lys ved ulike bølgelengder - såkalt VIS/NIR-spektroskopi - for å finne ut hvor fersk fisken er.

Fiskekjøttet vil nemlig absorbere lys på forskjellige bølgelengder, alt etter hvordan fisken er lagret og hvor lenge det er siden den ble fanget.

Deretter blir resultatene lest av på måleinstrumentet - og man får et pålitelig svar på et øyeblikk. Forbrukerne kan dermed være sikre på at de kjøper fisk av god kvalitet, og vi kan slippe flere skandaleoppslag om gammel fisk i kjøledisken.

- Disse analysene kan fint brukes både i fiskedisken og i industrien, der man kan bruke dem i produksjonen for å sikre seg om at man bruker ferskt råstoff og leverer produkter av god kvalitet, forteller seniorforsker Margrethe Esaiassen.

- Vi har enda noe arbeid foran oss før vi har fått finjustert metoden. For eksempel må vi se om vi må tilpasse den til hvordan egenskapene til fiskekjøttet endrer seg i løpet av året, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS