Shopping: Kvinner samler, menn jakter

Det er stor forskjell på hvordan menn og kvinner shopper. Det skyldes evolusjonen, ifølge ny amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Handlemani

Det antas at cirka 300 000 dansker lider av handlemani – en avhengighetslidelse hvor den avhengige får et kick av å kjøpe ting og ikke klarer å la være å handle selv om økonomien ikke tåler det.

Amerikanske undersøkelser har vist at like mange menn som kvinner er «shopaholics».

Vi har sett det før, og i førjulstida så vi det i de fleste kjøpesentrene: Et ekte- eller kjærestepar er ute og shopper sammen, og mens kvinnen uten tvil nyter prosessen, ser mannen noe ulykkelig ut.

Ny amerikansk forskning peker på at de stakkars mennene alltid vil lide. Og det skyldes evolusjonen.

Som for tusenvis av år siden

Genetisk er vi mennesker fortsatt preget av den arbeidsoppdelingen som var utbredt blant forfedrene våre for lenge siden. Mens menn var ute og jaktet, samlet kvinnene planter og sopp.

En tidkrevende virksomhet som krever konsentrasjon og nøyaktighet, og som godt kan sammenlignes med det å fylle handlekurven med de riktige varene, mener Daniel Kruger fra University of Michigan.

Sammen med en kollega har han undersøkt hvilken betydning evolusjonen har hatt for våre shoppingsmønstre. Resultatene ble offentliggjort i desembernummeret av tidsskriftet Journal of Social, Evolutionary & Cultural Psychology.

– Undersøkelsen vår viser at menns shoppingsmønstre minner om jakt, mens kvinners shoppingsmønstre minner om samling, sier Kruger til videnskab.dk.

Samling tok lengre tid

Når menn handler, går de ofte direkte etter den tingen de har bruk for. De forlater butikken så snart de er ferdige med kjøpene – og slik drev de også jakt før i tiden. For selv om de kunne bruke flere dager på å finne fram til byttet, tok selve angrepet ganske kort tid.

Så snart dyret var drept, dreide det seg utelukkende om å forlate de farlige omgivelsene raskest mulig. Det var naturligvis ikke mulig å ta med barna på den farlige ekspedisjonen, og på samme måte vil menn helst greie innkjøpene alene i dag.

Kvinner er derimot mer tilbøyelige til å ha med barna, akkurat som de hadde dem med da de samlet planter og sopp i skogen, noe som tross alt ikke var så farlig som å drive jakt. Samleprosessen tok for øvrig vesentlig lengre tid enn jakten.

– Kvinnene brukte flere timer om dagen på å samle – hver eneste dag, forteller Kruger.

Ifølge forskeren ble kvinnene rett og slett nødt til å lære å like denne tidkrevende prosessen, og nettopp derfor elsker de å bruke mange timer på shopping i dag.

– Hvis kvinnene virkelig ikke likte å samle, ville de ikke være i stand til å gjøre det i så stort omfang som de gjorde, og da ville det ikke være nok mat til barna, forklarer han.

Finner vei ulikt

Det er altså helt naturlig at kvinner kjøper flere varer av gangen og bruker lengre tid enn menn på å velge det riktige paret med sokker. Men det er ikke den eneste forskjellen på hvordan de to kjønnene handler.

Skal du forklare en kvinne eller en mann veien til et supermarked hvor de ikke har vært før, må du gjøre de på to ulike måter. Mennene er nemlig mer mottakelige for retningsangivelser (nord, sør, øst, vest) enn kvinner, som er mye mer objektorienterte når de skal finne veien.

– Denne forskjellen er svært veldokumentert i undersøkelsen vår. Kvinnene vil mye heller få høre at de for eksempel skal ta til høyre ved vanntårnet eller til venstre ved kirken, sier Kruger.

Han er dessuten ikke i tvil om at flere andre forskjeller mellom menn og kvinner også skyldes vår evolusjonære arv.

Et supermarked for henne, et annet for ham

Men hva kan vi bruke denne kunnskapen til? At menn og kvinner shopper forskjellig, er jo neppe noen stor overraskelse for de fleste … Kruger har et forslag:

– Man kunne designe forskjellige innkjøpsomgivelser som avspeiler de to forskjellige strategiene menn og kvinner bruker når de shopper.

Da kan kanskje den nye kunnskapen gi mer fred i parforholdet.

– Hvis menn og kvinner forsto hvor disse helt forskjellige strategiene stammer fra, ville de kanskje være i stand til å forstå hverandre bedre. Menn kan godta at kvinner alltid har lyst til å shoppe, og kvinner kunne godta at menn prøver å stritte imot når kvinnene vil ha dem med til kjøpesenteret, håper Kruger.

En stor ting eller mange små

Undersøkelsen var basert på flere forskjellige spørreskjemaer, fylt ut av 467 forsøkspersoner.

På bakgrunn av disse spørreskjemaene kunne forskerne avgjøre om hver enkelt persons shopping- og navigasjonsmønstre var jeger- eller samlerorienterte.

Eksempler på utsagn som indikerte jeger-atferd

  • Jeg liker bedre å handle når jeg ser etter en stor ting i stedet for mange små ting
  • Når jeg beveger meg rundt i supermarkeder, tenker jeg på hvor hver avdeling ligger i forhold til strukturen i bygningen

Eksempler på utsagn som indikerte samler-atferd

  • Jeg liker å se et stort utvalg av farger og stiler slik at jeg kan velge det (de) produkt(ene) jeg liker best.
  • Jeg kan som regel finne veien rundt i et supermarked jeg ikke kjenner fordi jeg vet hvilke type produkter som pleier å ligge tett på hverandre.

Referanse og lenker

Daniel Kruger: Evolved foraging psychology underlies sex differences in shopping experiences and behaviors, The Journal of Social, Evolutionary, & Cultural Psychology, desember 2009. Artikkelen i pdf

Daniel Krugers hjemmeside

Powered by Labrador CMS