Kameleoner blir grønne av sinne

Kameleoner bruker farger for å understreke kroppspråket sitt. Se øglene bli grønne av sinne!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Chameleon color change as a social signal from Russell Ligon on Vimeo.

Videoen viser hvordan to kameleonhanner skifter farge før de går i klinsj. (Video: Russel Ligon, Arizona State University)

 

Kameleoner kan skifte farge. Som regel gjør de underlige dyra dette for å gå i ett med omgivelsene.

Men kamuflasje er ikke det eneste kameleonene kan bruke de unike evnene sine til.

Fargene kan også endres med humøret. På den måten kan dyra sende klare meldinger til artsfrender og forsterke kroppsspråket sitt, viser ny studie.

Forskere ved Arizona State University i USA står bak studien, som viser at fargene til hannkameleoner endres når hannene kommer i kampmodus.

Skifter farge

Forskerne har tatt for seg en art som heter jemenkameleon. Dette er en art som i naturen lever fritt i fjellområder i Jemen og Saudi-Arabia.

Jemenkameleon-hanner er kjent for hyppige krangler.

I hvilestilling er hannen mørkebrun og olivengrunn. Når hannen er klar for kamp skifter den til en eksplosjon av farger, viser studien.

Knallgrønne striper og flekker i gult, oransje og turkis forteller at her kommer en motstander det er verdt å regne med. Hver kameleon har sitt eget unike mønster.

Stripene forteller

Evnen til å vise fram de mest oppsiktsvekkende fargene, kan brukes som en indikator på hvordan utfallet blir.

Hanner som viser striper i kraftige farger når de er sinna går oftere til angrep. De som får fram de kraftigste fargene har størst sjanse for å vinne.

Hvor raskt hodet skifter farge er også en indikator på hvor stor sjansene er til å gå seirende ut av bataljen. De som skifter farge raskest trekker ofte det lengste strået.

- Ved å bruke kraftige fargesignaler og endre sin fysiske framtoning dramatisk, blir kameleonkroppene nesten som en reklametavle – vinneren av kampen er ofte avgjort allerede før de faktisk har fysisk kontakt, sier doktorgradsstipendiat Russell Ligon ved Arizona State University i en pressemelding fra universitetet.

Ligon er en av to forskere bak den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Biology Letters.

Korte kamper

Det hele dreier seg mest om å skremme motstanderen. Vinneren er den som lykkes med i å få den andre til å trekke seg tilbake.

Av og til kan kameleonene slåss på alvor, men disse kampene er ofte veldig korte og som regel over på bare få sekunder.

[gallery:1]

Jemenkameleon er en av 160 typer kameleoner i verden. De lever i varme strøk i Afrika, Asia og Sør-Europa.

Referanse:
Russell A. Ligon og Kevin J. McGraw: “Chameleons communicate with complex colour changes during contests: different body regions convey different information,” Biology Letters, 11. desember 2013.

Powered by Labrador CMS