Bakgrunn: Bits og bytes

Mega og giga og bits og bytes. Dataverdenen er komplisert, og det er lett å gå seg vill i begrepene. Her er en liten oppklaring: Bits og bytes er to vidt forskjellige ting.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle datasystemer, uansett merke, design eller plattform, er basert på en og samme ting: Binærkode, eller nuller og ettall, som de fleste sikkert har fått med seg nå.

Et enklere tallsystem

Binær er et tallsystem. I tallsystemet vi bruker til vanlig er det ti tall: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Dette er det desimale tallsystemet. Men ti tall er veldig komplisert å legge inn i hardware til datamaskiner, så for å gjøre det enklere har man brukt det binære tallsystemet. Binær er enkelt, det er bare 0 og 1. To alternativer, altså.

I dataverdenen er en bit en del av hardwaren. Vanligvis en ørliten del av en integrert krets, og den er enten stilt inn på 0 eller 1. Ordet bit er en forkortelse for binary digit, og er den minste mulige enheten av informasjon.

1 byte = 8 bits

Bits opptrer sjelden enkeltvis i en datamaskin. De er neste alltid samlet sammen i samlinger på åtte. Når du grupperer åtte bits sammen får du en byte. Altså 1 byte = 8 bits. Denne inndelingen er noe man har kommet frem til gjennom prøving og feiling.

Man kan se på en byte som en byggestein i bokstav- og tallsystemet man bruker for å gjøre det enklere å programmere.

Hastighet og Kbps

Når du skal få datamaskinen din koblet opp mot Internett må du velge hvilken måte du vil gjøre dette på. Da må du også velge i hvilken hastighet du vil (eller har råd til) at informasjonen flyter ut og inn av maskinen.

ISDN, som er en telekommunikasjonsstandard utviklet på 1970-tallet, tilbyr normalt 64 Kbps eller 128 Kbps overføringshastighet. ADSL går en hel del raskere, og leverandører i Norge tilbyr i dag hastigheter fra 640 Kbps opp til 8 032 Kbps (det er forskjell på om informasjonen strømmer inn eller ut av maskinen, men det er en annen sak).

Kbps står for kilo-bits per sekund. Med en hastighet på 64 Kbps, eller 64K, som man ofte skriver eller sier, kan man overføre opp til 64 000 bits. Kilo står for 1 000 (i dataverdenen egentlig for 1 024, men vi gjør det enkelt).

KB/s

Dersom noen eller noe, for eksempel nettleseren Internet Explorer, forteller deg at du laster ned en fil i hastigheten 6KB/s betyr dette derimot 6 kilo-bytes. Nettleseren oppgir altså bytes, mens leverandøren av internettoppkoblingen oppgir bits. Litt forvirrende, kanskje. Vanligvis blir både RAM og harddiskkapasitet målt i bytes.

Når man snakker om mange bits eller bytes bruker man forstavelser, som kilo, mega, giga og terra. Kilo står for 1 000 som vi slo fast tidligere, mega står for 1 000 000, giga for 1 000 000 000 og terra for 1 000 000 000 000, for de som er i stand til å forestille seg et tall på den størrelsen.

En innføring fra Nettverksuniversitetet (NVU)

Powered by Labrador CMS