Kortnytt

Undersøker ecstasy som terapi-verktøy

17.12 2010 00:00

MDMA eller ecstasy øker følelser av empati og sosial tilknytning. Dette kan utnyttes i psykoterapi med mennesker som har problemer med nærhet, mener amerikanske forskere.

- MDMA produserer vennlighet, lekenhet og kjærlige følelser. Det reduserer også evnen til å gjenkjenne frykt i andre menneskers ansiktsuttrykk, sier Gillinder Bedi fra University of Chicago i en pressemelding fra Elsevier.

Han har testet stoffet på frivillige. Men ideen om å bruke MDMA i terapi er kontroversiell.

- MDMA forvrenger oppfatningen av andre heller enn å produsere ekte empati. Slik kan MDMA forårsake problemer dersom det leder mennesker til å mistolke den emosjonelle tilstanden og kanskje intensjonen til andre, sier John Krystal, redaktør for tidsskriftet Biological Psychiatry.

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Norsk forsker forklarer hvorfor Marine Le Pen har blitt så populær blant det franske folk.

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

– De trenger å vite at de fremdeles er elsket og regnet med, også slik de er nå, sier forsker.

Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse

Etter overgangsalderen lever kvinner som skiller seg et sunnere liv enn de som blir i ekteskapet sitt.

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Kinas økonomiske vekst har utelukkende vært til fordel for Norge, hevder flere eksperter på området. Nå viser en ny studie at lavt utdannede arbeidere taper på handel med Kina. 

NTNU

En nesten tusen år gammel lekebåt dukket opp i en brønn under en arkeologisk utgravning ved Trondheim i fjor. Bli med på en tidsreise tilbake til vikingtiden.

NTNU

Millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, hvis folk hadde spist store mengder frukt og grønt, viser en ny, omfattende studie. Og man bør kanskje spise enda mer enn dagens anbefalinger om «fem om dagen» for å få størst effekt.

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.