Kortnytt

Indoeuropeiske språk stammer fra Tyrkia

24.8 2012 05:00

120824_mor_spraak_None.jpg

Kartet viser hvordan ordet "mor" skrives i forskjellige deler av Europa. Den indoeuropeiske språkfamilien strekker seg fra Island til Sri Lanka, og ble først bestemt utfra felles lyder for lignende ord. Disse lydene kalles kognater, og er nå statistisk analysert med genetiske modeller for å vise at også de indoeuropeiske språkene har en evolusjon, og et felles opphav - i Anatolia i dagens Tyrkia.

Språkforskere har brukt metoder fra genetikk for å undersøke hvor den store indoeuropeiske språkfamilien først oppstod.

Én teori hevder at den kommer fra Kaspihavet for 6000 år siden, en annen at opphavet er Anatolia i dagens Tyrkia for mellom 8000 og 9500 år siden.

Et internasjonalt team av forskere har nå brukt statistiske metoder som brukes for å finne ut hvordan forskjellige arter på evolusjonens livstre er beslektet med hverandre.

Istedenfor gener matet de modellen med det som kalles kognater, ord i ulike, beslektede språk som har samme opprinnelse.

Resultatene deres er publisert i tidsskriftet Science, og viser at Anatolia i Tyrkia er vinneren i den lange faglige striden. (forskning.no/ac)

Saker fra våre eiere

NTNU

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn det bjørnen gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Handelshøyskolen BI

Terror er væpnet propaganda og er sjelden eller aldri er en trussel mot stater, hevder professor.

Framsenteret

På tross av tidligere rapporter så er tilstanden i den svenske reindriften bedre enn forventet – det er få tegn på en kollaps eller krise i den svenske reindrifta, viser ny studie.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

En lang og hengslete polymerkjede har i seg potensialet til å sikre norsk velferd. Utfordringen er at polymerer blir fort stresset og oppfører seg som en meitemark.

Norges forskningsråd

Boligpriser og boliglån er blitt noe av det viktigste i mange nordmenns liv. Nå bruker mange boliglån til å finansiere forbruket sitt.

Universitetet i Oslo

Er du usikker på hvorfor du er så tørr i munnen? Nå har forskere funnet en metode som på sikt kan gjøre det enklere å diagnostisere Sjögrens syndrom.

Appen fikk elevene til å bruke språket både i og utenfor klasserommet. 

Forskeren forteller:

Et gatekunstverk kan ha like stor betydning som et fredet kulturminne.