Krisetid for dverggåsa

Hekkebestanden til dverggåsa teller kun 15 til 20 par. Ny handlingsplan iverksettes i et forsøk på å redde Norges mest truede fugl.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dverggås Anser erythropus  (Foto: Flickr/the longhairedgit)

Oppdatering

Artikkelen er oppdatert med en presisering om hvor bestanden er redusert.
Mvh, redaksjonen, forskning.no, 16. oktober klokka 13:56.

 For 100 år siden var dverggåsa et vanlig syn i fjellene nordover fra blant annet trøndelagfylkene og svenske Jämtland. Siden den gang er bestanden redusert med 99 prosent i Fennoskandia, (Norge og Sverige (ikke Skåne) samt Finland, Kolahalvøya og Karelen).

Så prekær er situasjonen, at et av tiltakene i bevaringsplanen innebærer en utredning for å se om gåsa kan settes i avl.

Tilsvarende er gjort med fjellrev i en stasjon på Sæterfjellet i Oppdal, skriver Direktoratet for naturforvaltning på sin nettside.

– Dverggåsa er så kritisk truet at den i en overgangsperiode kan trenge aktiv hjelp fra oss mennesker for å overleve. Det er ikke tatt noen beslutning om at vi skal drive avl. I første omgang ønsker vi å finne ut om dette lar seg gjøre, sier Jo Anders Auran i direktoratet.

Blant tiltakene er jaktforbud, felling av rødrev og økt internasjonalt samarbeid, opplyses det videre.

– Dverggåsa er en trekkfugl som hekker i Finnmark og overvintrer i Hellas. Det hjelper lite å sikre hekkeområdene i Norge dersom fuglene blir skutt under trekket. Derfor er det helt nødvendig å samarbeide med andre land om vi skal kunne bevare arten, fortsetter Auran på direktoratets nettside.

Forskere fra Norsk Ornitologisk Forening fant i sommer 14 par da de besøkte sentrale hekkeområder. Et fåtall av parene lyktes med hekkingen. I høst ble 23 fugler observert ved Porsangerfjorden, men det var kun tre ungekull blant disse.

Les mer: 

DN-rapport 2009-2: Handlingsplan for dverggås, Anser erythropus (pdf-fil)

Direktoratet for naturforvaltning: Økt innsats for Norges mest truete fugl

Powered by Labrador CMS