Hadde Mars bakteriebefengte sjøer?

I Tyrkia finnes bittesmå undersjøiske strukturer som til forveksling ligner de mystiske kornene på Marsmeteoritten ALH84001. Betyr det at Mars en gang hadde sjøer med bakterieliv på bunnen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne krangler. På en av meteorittene som stammer fra den røde planet, sitter noen bitte små korn. De kan være laget av mikroskopiske, utenomjordiske bakterier, en gang for millioner av år siden.

Eller ikke.

Jordisk match

Nå har polske og tyske forskere funnet nye argumenter i diskusjonen, og de ligger på bunnen av verdens største, alkaliske innsjø, Vansjøen i Tyrkia. På steinene der nede sitter nemlig komplekse karbonater, ørsmå staver og kuler som bare kan sees med elektronmikroskop. På samme sted lever også kolonier med cyanobakterier.

Det morsomme er at karbonatkornene på bunnen av Lake Van til forveksling ligner på strukturene på steinen fra mars.

Innsjøer

"Meteoritt ALH84001 (Foto: NASA)"

- Fysisk og kjemisk ser det ut til at det er snakk om samme ting, sier professor Jozef Kazmierczak fra the Polish Academy of Sciences til BBC Online. Dette kan støtte teoriene om at innsjøer og grunne hav en gang var vanlig på Mars.

Men kan det samtidig være bevis for at den 3,9 milliarder år gamle meteoritten inneholder fossile rester etter utenomjordisk liv?

Ansamlinga av karbonater i Vansjøen kan ha flere forklaringer. Noen forskere mener de kan ha oppstått spontant igjennom utfelling, mens andre tror de er nanobakterier.

Liv eller ikke liv

Nanobakterier er forsvinnende små runde og ovale korn som man har funnet i steiner og mineraler på jorda. Mange mener de er fossile rester fra de aller tidligste og mest primitive skapningene på jorda. Men vitenskapsfolkene krangler om dette også. De er ikke en gang sikre på levende organismer kan bli så små.

Det er uansett interessant at man har funnet en jordisk match for de rare kornene på marssteinen, som også inneholder magnetitt og jernsulfid, stoffer som produseres av jordbakterier.

Noe endelig svar får man antagelig ikke før en marsekspedisjon klarer å få med seg prøver tilbake til jorda.

BBC: Martian features found on Earth

Powered by Labrador CMS