Jordhytter i Las Vegas

Forskere har funnet spor etter 1300 år gamle jordhytter bare noen kilometer unna neonopplyste Las Vegas Strip.
20.2 2009 05:00


“Forskere tror det har vært folk i Las Vegas-området i over 3000 år. (Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)”

Forskere fra Itaca College har blant annet brukt radiosignaler til å produsere et underjordisk kart, som viser to gamle jordhytter i nasjonalparken Springs Preserve utenfor Las Vegas.

Pueblofolket levde som nomader frem til rundt år 100, men også før det skal de ha vært innom Las Vegas-området minst en gang i året, ifølge Michael Rogers, som gjorde undersøkelsene.

Rogers mener funnet kan hjelpe arkeologer med å finne ut hvordan folk i dette området gikk fra å være nomadiske jegere til å bli et mer fastboende jordbrukssamfunn.


“Bygningene Rogers og kollegaene fant er ikke ulike denne jordhytta i Mesa Verde i Colorado. (Foto: Wikimedia Commons)”

Brukte radiobølger og radar

Det har også tidligere blitt funnet tegn på bosetninger i området, men denne gangen brukte forskerne en teknologi som kalles ground-based remote sensing (GBRS) til å “se” under bakken.

GBRS bruker blant annet radiobølger og radar, og kan oppdage forstyrrelser i jordmønstre og andre geofysiske endringer som kan være forårsaket av mennesker.

Denne metoden er både raskere og mer skånsom for miljøet enn tradisjonell arkeologisk graving.

Rogers og kollegaene hans delte området opp i et rutenett og sendte radiosignaler ned i bakken. De dro senderne og mottakerne langs bakken og endte opp med et svært detaljert underjordisk kart over området.


“Pueblofolket begynte å slå seg ned i sydvestlige USA som jordbrukere rundt år 100. (Foto: Wikemedia Commons)”

Kom til Vegas etter vann

Rogers sier at det ikke er uvanlig å bruke tilsvarende metoder ved utgravinger på for eksempel Kypros, hvor arkeologer vet at det fantes store steinbygninger i sen bronsealder.

Men det nye er at forskerne nå har greid å finne jordhytter som ikke er laget av stort annet enn sammentråkket jord og tømmerstokker.

Rogers forteller at jordhyttene ser ut som om de er ment for kortvarig bruk, og at de sannsynligvis var til sesongbruk. Han mener oppdagelsene vil gi arkeologer et bedre bilde av hvordan pueblofolket levde.

Arkeologer mener puebloindianerne slo seg ned i sydvestlige USA for over tre tusen år siden og at de kom til Las Vegas-området på utkikk etter vann. 

Lenker:

Pressemelding fra Itaca College

Informasjon om pueblofolket på nativeamericans.com

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Fakta om pueblofolket

Pueblofolket er et innfødt amerikansk folk som holder til syd-vest i USA.

Da spanjolene først støtte på de på 1500-tallet ble de oppkalt etter “pueblo” som betyr landsby.

Det finnes i dag rundt 35.000 puebloindianere i New Mexico, Arizona og langs Rio Grande og Colorado River.

Til tross for spanjolenes forsøk på å konvertere folket til katolisisme, har pueblofolket beholdt mye av sin gamle kultur og religion.

Kilde: Wikipedia

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Humor og forvirring på twitter og avmålt begeistring hjemme i Norge.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.