Gamle keiseres drikkevaner

Et digert og over 1 000 år gammelt bryggeri er oppdaget på en fjelltopp sør i Peru. Et krydret brygg som lignet øl skal ha blitt peiset ut raskt nok til å kunne servere flere hundre personer på én gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det enorme bryggeriet ble oppdaget av arkeologer på Cerro Baúl, en avsidesliggende festning på en fjelltopp - som kan ha vært en møteplass for tiwanakuene og wariene.

Disse folkene kom fra to forskjellige riker som regjerte Andesfjellene før Inkariket - mellom år 600 og år 1 000. Wariene holdt til i fjellandskapene sentralt i Peru, mens tiwanakuene kom fra de forblåste slettene i Bolivia.

Fjellby

Bare ett sted er det funnet beviser for direkte konfrontasjon mellom de to rivaliserende nasjonene - i Moqueguadalen sør i Peru. Her hadde wariene en utpost, og bygde en festning på et imponerende platåfjell; Cerro Baúl.

Amerikanske arkeologer undersøker nå de religiøse ritene og eldgamle drikkeritualene som kan ha knyttet bånd mellom de to rivaliserende nasjonene.

"Under produksjonen ville en rekke store keramiske krukker til å brygge øl i stått oppå disse stienene."

Arkeologene tror at bryggeriet, som ligger nesten 2 500 meter over havet, kunne produsere hele 1 000 liter om dagen av den alkoholdholdige drikken “chicha”.

Banketter?

Siden 1997 har arkeologene fra Field Museum i Chicago og University of Florida i Gainesville avdekket møtehaller, templer og hus på Cerro Baúl. I ett område antydet funn av ornamenterte literkrus at noe annet lå under.

I sommer oppdaget arkeologene det de mener er et rom for gjæring, og et rom for brygging med steiner som kan ha båret over 20 beholdere om gangen over bål. De har også funnet deler at beholdere på 40 til 55 liter, aske fra bål av lamabæsj, og frø fra bærene på peppertreet.

Forskerne tror derfor at dette var et produksjonssted for “chicha”, en mild alkoholholdig drikk laget av frukt og korn, og krydret med pepperfrø. De to rommene dekker rundt 200 kvadratmeter, men sporene etter vegger antyder at bryggeriet var enda mye større.

"Ølkrukkene var plassert mellom veggen og steinparet. Frukt eller korn ble kokt som første trinn i bryggingen."

P. Ryan Williams, som leder utgravningene, mener eliten blant wariene hadde store banketter på Cerro Baúl, og helte i seg rikelige mengder av drikkofferet. Du kan se Williams forklare på video ved å følge denne lenken.

Avsidesliggende

Funnet representerer et av de eldste bryggeriene i denne skalaen som noen sinne er oppdaget. I inkariket, som ble grunnlagt seinere; på 1200-tallet, hadde man også store bryggerier.

Bryggeriet på Cerro Baúl er også bemerkelsesverdig på grunn av det avsidesliggende stedet.

Store fester holdt så langt unna warienes hovedstad, antyder at wariene hadde mer kontakt med tiwanakuene enn man har trodd så langt.

Drikkes i dag

“Chicha” drikkes fremdeles, og ekspedisjonens botaniker lagde sitt eget brygg etter oppskrift fra en gammel mann i en landsby fem timer unna utgravningsstedet til fots. Du kan se en video av kokingen ved å følge denne lenken.

Da wariene forlot fjellbyen rundt år 1 000, satte de fyr på drikkehallene og bryggeriet, og kastet ølkrusene på flammene. I det veggene kollapset, ble restene av bryggeriet bevart for ettertiden.

- Når vi fortsetter våre utgravninger, vil vi lære mer om skalaen på chichaproduksjonen og hvordan den passet inn i det politiske livet til warilordene på Cerro Baúl, sier Williams i en pressemelding.

Field Museum har laget et interaktivt kart over funnene på Cerro Baúl, i tillegg til mye annen informasjon på utgravningsprosjektets nettsider.

Lenker:

Field Museum: Cerro Baúl, Peru
Pressemelding fra Field Museum: Ancient brewery discovered on mountaintop in Peru
Science: Beer of Kings
BBC: Ancient Peru’s ritual beer binges

Powered by Labrador CMS