Løvemumie funnet i Egypt

Blant utallige kister, sarkofager og beinrangler i et gammelt egyptisk gravkammer fant forskerne et perfekt bevart skjelett av en gigantisk løve.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Egypterne var, som de fleste vet, en smule kattegale, og flere inskripsjoner beskriver hvordan de avlet hellige løver og begravde dem på egne gravplasser.

Men selv om arkeologene har spadd opp utallige dyreskjeletter fra den egyptiske sanda, har det vært lite å se til løvene. Helt til et fransk forskerteam utforsket en grav ved Saqqara i 2001.

- Da vi jobbet i hovedrommet i gravkammeret oppdaget vi til vår store overraskelse et helt og urørt skjelett av en kattedyr som var mye større enn noe vi har sett før, skriver forskerne i Nature.

Knoklene tilhørte ei av de største løvene vitenskapen har sett, og ble antageligvis balsamert i ett av de siste århundrene f.Kr.

Husløve

Mange av skjelettene som er funnet tidligere, forteller halvmakabre historier om unge katter som måtte bøte med live for å bli pene mumier. Det ser imidlertid ikke ut til at løven led samme skjebne.

Utseende på både skallen og tennene tyder derimot på at pusen ble utgammel og etter all sannsynlighet bodde i fangenskap hele livet. Forskerne tror den godt kan ha dødd en helt naturlig død.

Da skjelettet ble funnet, var den ikke pakket inn i så mye som en tråd, men arkeologene tror likevel at den gamle løven ble balsamert. Stillingen den ligger i, små stoffrusk i tennene og avleiringer på beina tyder på at den store katten var en mumie da den ble lagt kravkammeret.

Etter hvert som århundrene gikk, må både innpakningen og kroppen ha gått fullstendig i oppløsning. Til slutt lå bare beina igjen, i selskap med hauger av andre dyr og mennesker som var lagret for evigheten.

Lånt grav

Gravkammeret som løven lå i ble funnet i 1996, og var opprinnelig det siste hvilestedet til Kong Tut Ankh-Amons amme Maïa. Hun ble gravlagt rundt 1430 f.Kr, men etter hvert måtte hun dele rom med flere daudinger. Før det egyptiske riket gikk til grunne hadde det blitt riktig så folksomt der nede.

De tre hovedrommene i grava ble først siste stopp for en god del mennesker og, med tida, ei anselig samling katter. Og midt i haugen av skaller, knokler og kister lå altså skjelettet etter den første balsamerte løven som noen gang er funnet.

Referanse:

C. Callou, A. Samzun & A. Zivie, *Archaeology: A lion found in the Egyptian tomb of Maïa* Nature, Vol 427 No 6971 pp211-212

Lenker:

Nature: Archaeology: A lion found in the Egyptian tomb of Maïa

Powered by Labrador CMS