Trekker seg fra studie om bønn

En studie fra 2001 som mente å vise at kristen bønn doblet suksessraten for assistert befruktning, har blitt assosiert med juks og bedrageri. Den amerikanske hovedforfatteren trekker nå navnet sitt fra arbeidet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien ble publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Journal of Reproductive Medicine.

Eksperimentet gikk ut på at kristne grupper i USA, Canada og Australia ba for en gruppe koreanske kvinner som gjennomgikk behandling med assistert befruktning.

Kvinnene visste ikke at de ble bedt for. De kristne gruppene ba over fotografier av kvinnene.

Fikk kritikk

Denne gruppen med kvinner ble sammenlignet med en annen gruppe som også gikk til den samme typen behandling, men som ikke ble bedt for. Studien mente å vise at blant kvinnene som hadde blitt tatt med i bønnene, ble dobbelt så mange gravide etter behandlingen.

Studien møtte umiddelbart kraftig kritikk, blant annet mot dr. Rogerio Lobo, spesialist på fruktbarhet ved Columbia University. Lobo var ført opp som studiens seniorforfatter. I første omgang ble det stilt spørsmål ved måten studien var utført på.

Lobo ble blant annet etterforsket av U.S. Department for Health and Human Services og Office for Human Subject Protections, fordi forskerne aldri innhentet informert samtykke fra pasientene som var med i studien. Det er også blitt påpekt en rekke andre metodologiske problemer.

Trakk studien tilbake

Columbia University og dr. Lobo forsvarte seg med å si at Lobo ikke hadde vært med på å utføre studien. Han hevdet at han ikke hadde hørt om forsøket før seks til tolv måneder etter at studien var gjennomført.

I mai i år ble en av Lobos medforfattere, Daniel Wirth, advokat og forfatter av en rekke artikler hvor han mener å kunne bevise paranormale fenomener, dømt for svindel for mer enn én million dollar - riktignok i en urelatert sak.

I juni trakk tidsskriftet artikkelen tilbake fra sine nettsider, for å gjøre en ny vurdering av den.

Lagt ut igjen

I september sa Lobo at han bare hadde fungert som rådgiver for artikkelen, og at han ikke hadde jobbet direkte med studien. Han sier likevel, så samme måte som de andre to forfatterne, at han står for studien.

I en uttalelse fra Columbia University, heter det at Lobo trakk navnet sitt for at hans rolle i studien skulle være mer presist representert. Sjefredaktøren for tidsskriftet har sagt ja til å fjerne navnet hans, på grunn av hans begrensede rolle.

Sjefredaktør Dr. Lawrence Devoe sier også at gjennomgangen de har hatt på studien ikke avdekket noen alvorlige problemer, og har lagt studien ut igjen på tidsskriftets nettsider.

Referanse:

Kwang Y. Cha, M.D., Daniel P. Wirth, J.D., M.S., and Rogerio A. Lobo, M.D.; Does Prayer Influence the Success of in Vitro Fertilization-Embryo Transfer? Report of a Masked, Randomized Trial; Journal of Reproductive Medicine; september 2001; volum 46, nummer 9.

Lenker:

Tidsskriftet: Journal of Reproductive Medicine
Quackwatch: Faith Healing by Prayer: Review of a Questionable Study
New York Times: Researcher pulls his mane from paper on prayer and fertility
Commission for Scientific Medicine and Mental Health: Doctor’s Investigation Leads to Withdrawal of Study that Claims Christian Prayer Doubled the Success Rate of Infertility Treatment

Powered by Labrador CMS