Urtemedisin inneholdt kortison

Gjør den nye urtekremen underverker for eksemet? Det kan være kortison. En engelsk undersøkelse av naturpreparater avslørte at 20 av 24 natursalver mot eksem inneholdt steroider.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere hadde lenge hatt mistanke om at det kunne være noe muffens med enkelte alternative vidunderkremer. Nå viser ny forskning at de hadde rett, i hvert fall når det gjelder produkter som selges i England.

Et forskerteam fra Sheffield undersøkt en rekke naturlige salver som foreldre med eksembarn hadde fått anbefalt av urteterapeuter. De voksne var overbevist om at det dreide seg om steroidfrie, barnevennlige urteprodukter, men det viste seg snart at de aller fleste salvene inneholdt kortison.

- Det var en lignende sak i Danmark for noen år siden, forteller Sidsel Harby fra Statens legemiddelverk. Men vi vet ikke om norske tilfeller hvor kortison er brukt i naturmedisin.

Hvorfor ikke kortison?

Eksem er en lidelse som lett kan redusere et hvilket som helst liv til et middels traume. Dessverre er det ikke mye som virkelig hjelper mot elendigheten. Ett av de få effektive medikamentene er steroider, altså kortison.

"Kortison er ikke skadelig hvis det brukes riktig, men kan fort komme til kort når eksemangrepet er alvorlig og langvarig. (Foto: Kjell Aas)"

På sett og vis er kortisonet et vidundermiddel, fordi det ofte feier eksemet av huden nærmest momentant. Problemet er bivirkningene. Smører man på for mye kortison, blir huden til slutt tynn og skjør, og i verste fall ødelagt for alltid. Hos barn kan salven også hemme veksten og forstyrre hormonene i kroppen.

Kort kur

For å unngå skader må kortisonkremene bare brukes i begrensede kurer, og det må gå flere uker mellom hver behandling. Men i det man slutter kuren, svarer kroppen ofte med en voldsom oppblomstring av eksem.

Det er ikke så rart at foreldre leter etter bedre alternativer. Men det er i høyeste grad grunn til å være forsiktig i jakta. En god del engelske foreldre har opplevd at fantastiske urtekremer i virkeligheten bare var en annen versjon av det de prøvde å slippe unna.

Samlet inn vidunderkremer

Et forskerteam fra Royal Hallamshire Hospital i Sheffield ba foreldre om å levere inn naturpreparater de hadde gode erfaringer med. Til slutt hadde forskerne 24 forskjellige produkter, som foreldrene trodde var ufarlige urtemedisiner uten steroider.

På fem av salveboksene stod det Wau Wa Cream, herbal cream for the treatment of eczema, to hadde påskriften Muijiza cream, contains extract of Wau wa root og resten var umerket.

Sterke saker

Alle de merkede salvene inneholdt det sterke steroidet clobetasol propionat og konserveringsmiddelet chlorocresol. Begge disse er ingredienser i Dermovat, en kraftig kortisonkrem mot eksem.

Analysen tyder på at Wau Wa-kremen rett og slett bestod av Dermovat blandet ut med fire deler parafinbase. Det ble også funnet kortison i 13 av de 17 umerkede kremene. Dermed kan intetanende foreldre ha smurt ungene inn med alt for sterke steroider, over alt for lang tid.

Resultatet kan være at barna ender opp med akkurat de skadene foreldrene prøvde å unngå i utgangspunktet.

- Det skumle er at alle Wau Wa-kremene kom med instruksjoner om at salven skulle smøres på hele kroppen, sier Helen M. Ramsay som ledet forskerteamet. Følger man denne anbefalinga på en fireåring, vil barnet få farlig høye doser av kortison.

Hvor kom de fra?

Så hva med oss? Kan kremen til minsten være full av kortison uten at man vet det?

Flesteparten av de engelske kremene var kjøpt hos indiske eller pakistanske urteterapeuter eller naturklinikker i Birmingham, Leicester eller London. Noen var bestilt på postordre eller kjøpt i markedsboder. Enkelte hadde fått medisinen fra slekt eller venner i utlandet, og andre ville ikke si hvor produktet stammet fra. En av kremene kom fra en kinesisk urteterapeut i Birmingham.

Det ser altså ut til at salvene kommer fra terapeuter eller klinikker, og ikke fra helsekostforretninger. Men i og med at det ikke finnes noe fullstendig register over naturterapeuter her i Norge, er det ikke så godt å si om lignende behandlere kan operere også i våre trakter.

Vær skeptisk!

"(Foto: Kjell Aas)"

Statens legemiddelverk kjenner ikke til tilfeller der kortison har vært brukt i naturmidler i Norge, men det har vært saker hvor andre urteprodukter har hatt legemidler på ingredienslista.

- For et par år siden gav Bransjerådet for naturmidler oss tips om et slankeprodukt og et mageregulerende middel, sier Sidsel Harby. De hadde mistanker om at preparatene inneholdt stoffer som er klassifisert som legemidler, og det stemte. Et avførende middel var ingrediens i begge to.

Det er heller ikke umulig at andre tvilsomme produkter selges på markedet. Derfor er det grunn til å være skeptisk til mirakelkurer med ukjent bakgrunn.

Engelske naturmedisinere mener noen få urederlige aktører ødelegger for alle som driver med urtemidler, og advarer nå sine landsmenn mot naturkremer som virker for godt

- Det eneste middelet som fjerner eksem over natta er kortison, sier lederen for Eurpoean Herbal Practitioners’ Association i et intervju med BBC Online. Så hvis noe slikt skulle skje når du bruker en urtekrem, vil jeg foreslå at du får den analysert.

Referanse:

H. M. Ramsay, W. Goddard, S. Gill & C. Moss, Herbal creams used for atopic eczema in Birmingham, UK illegally contain potent corticosteroids, Archives of Disease in Childhood, 2003;88:1056-1057

Lenker:

Norges astma- og allergiforbund: Atopisk eksem
BBC: Steroids in herbal eczema creams

Powered by Labrador CMS