Hasjrøyking ødelegger DNA-et

Cannabisrøyk skader cellenes arvemateriale og kan være kreftfremkallende, viser forskningsresultater oppnådd med ny metode. Det bekrefter mistankene våre, sier dansk ekspert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(foto: Colourbox)

Tidligere forskning

Tidligere i år fant et forskningsprosjekt fra Seattle-området i USA en sammenheng mellom massiv hasjrøyking i ungdomsårene og skader på de delene av hjernen som dannes i den perioden.

Et annet forskningsprosjekt påviste i 2007 at potrøykere i gjennomsnitt har 41 prosent høyere risiko for å utvikle psykiske lidelser senere i livet.

En god rev kan kanskje få deg til å slappe av.

Men nye forskningsresultater gir grunn til alt annet enn avslapning når det gjelder hasjrøyking.

Forskere fra University of Leicester, England, har funnet overbevisende tegn på at marihuanarøyk skader genetisk materiale på måter som kan øke risikoen for kreft.

– Disse resultatene beviser det skadelige potensialet i cannabisrøyk, og antyder at hasjrøyking kan være skadelig for menneskelig helse og bidra til utviklingen av kreft, skriver forskerne bak undersøkelsen i Chemical Research in Toxicology, et tidsskrift som utgis av American Chemical Society.

Ny metode til å teste kreftfremkallende stoffer

Undersøkelsen er foretatt med en ny metode kalt «flytende kromatografisk tandem modifisert masse-spektrometri», hvor man har overvåket utvalgte kjemiske reaksjoner mellom DNA og stoffet acetaldehyd.

Acetaldehyd kan virke muterende på DNA, og er blitt klassifisert som en mulig såkalt karsinogen - altså et kreftfremkallende stoff - for mennesker.

– Det er kjent at giftige stoffer i tobakksrøyk kan skade DNA og øke risikoen for blant annet lungekreft. Men forskere har vært i tvil om cannabisrøyk ville ha samme effekt. Forskningen vår har fokusert på giftigheten av acetaldehyd, som finnes i både tobakk- og cannabisrøyk, forteller forskerne.

Hasj mer skadelig enn vanlige sigaretter

Forskerne legger til at cannabisrøykens evne til å skade DNA har særlig stor betydning for menneskelig helse siden brukere inhalerer dypere enn sigarettrøykere, noe som øker belastningen.

– Røyking av tre til fire jointer om dagen gir den samme graden av skade på bronkienes slimhinner som 20 eller flere sigaretter om dagen, forklarer forskerne, og legger til:

– Det er kjent at tobakksrøyk inneholder 4000 kjemikalier […] Cannabis er derimot ikke blitt studert særlig inngående. Det er mindre brennbart enn tobakk, og blir ofte blandet med tobakk. Cannabisrøyk inneholder 400 kjemiske sammensetninger, inkludert 60 cannabinoider.

Vanskelig å skjelne mellom effekt av røyking og hasj

Ifølge Inge Haunstrup Clemmensen, overlege og doktor i helsevitenskap, er resultatene et mulig bevis for en gammel antakelse:

– Det har tidligere vært gjort undersøkelser som retter mistanke mot cannabis som kreftfremkallende, så denne undersøkelsen er enda en bekreftelse av mistanken.

Inge Haunstrup Clemmensen er overlege ved Kræftens Bekæmpelse, og hun mener det grunn til å være oppmerksom på flere årsaker til kreft i forbindelse med røyking og cannabis:

– Personer som røyker hasj, røyker ofte også tobakk, og vi vet at tobakksrøyking er kreftfremkallende. Når man blander inn andre stoffer, som også er kreftfremkallende, kan det være vanskelig å se hvor effekten kommer fra.

– Men hvis man utsetter seg selv for to kreftfremkallende ting, vil de ofte forsterke hverandre, og risikoen økes markant, legger Clemmensen til.

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Evalation of the DNA Damaging Potential of Cannabis Cigarette Smoke by the Determination of Acetaldehyde Derived N2-Ethyl-2’- deoxyguanosine Adducts. Chem. Res. Toxicol., 2009, 22 (6), pp 1181-1188. DOI: 10.1021/tx900106y

Karsinogen (Wikipedia)

Inge Haunstrup Clemmensens profil på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Powered by Labrador CMS