Dødelig berømmelse

Er 27 år en særlig farlig alder for rockestjerner? Nei, det er en myte, viser forskere. Livsstilen er mye skumlere. Dødsrisikoen til unge stjerner er generelt høyere enn hos folk flest.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin.

De er eksempler på stjerner som sluknet allerede ved 27 års alder.

Etter at Amy Winehouse døde i sommer, også hun bare 27, har det gitt nytt liv til påstander om at dette er en særlig farlig alder i musikkbransjen.

Nå avkler australske forskere myten om en 27-klubb.

De finner ingen økt dødsrisiko på dette punktet i kjente artisters liv.

Selv ikke ved å bruke en framgangsmåte som ville påvist  svært små økninger, ses noen større fare for død.

Fyll, fest og narko-faktoren

- Mens berømmelse kan øke dødsrisikoen for musikere, trolig på grunn av en rock ‘n’ roll-preget livvstil, så er ikke risikoen begrenset til alderen 27 år, sier forskerne bak studien i en pressemelding. 

De har vært ledet av førsteforfatter Adrian Barnett fra Queensland University of Technology, Australia.

Den utsvevende livsstilen Barnett og kolleger refererer til, handler om fyll og fest og narkotikamisbruk. For eksempel ble alkoholforgiftning fastslått som årsaken til at Amy Winehouse døde.

Økt risiko for tidlig død

Samtidig som forskerne slår hull på myten om 27-klubben, rapporterer de at berømte musikere har økt risiko for å dø i 20-30-årene.

I denne fasen av livet har de to til tre ganger økt risiko for for tidlig død, sammenlignet med den generelle befolkningen, ifølge den nye studien.

At store artister er mer utsatt for tidlige dødsfall, er også vist i en studie fra 2007.

Heroinbehandling og popdominans

Forskerrne fant ellers noe dokumentasjon på at dødsfall kom litt i klynger blant musikere i alderen 20-40 år på 1970-tallet og tidlig inn i 80-åra.

Samtidig ser de ingen dødsfall i sitt musikerutvalg i nevnte aldersgruppe i sent på 1980-tallet.

Bedre behandling for heroinoverdoser, eller endringen fra rocken på 70-tallet til den sterkere popdominansen i tiåret som fulgte, kan være mulige forklaringer, spekulerer forskerne,

De som toppet albumlisten

- Funnene bør være et internasjonalt anliggende, siden musikere i stor grad bidrar til livskvaliteteten i befolkningen. Det ligger en stor verdi i å holde dem i live, og i arbeid, så lenge som mulig, sier forskerne i studien.

Amy Winehouse døde 23. juli 2011, 27 år gammel. Alkoholforgiftning ble fastslått som dødsårsak. (Foto: Wikimedia Commons/berlinfotos. Lisens: CC BY 2.0)

I alt 1046 musikere, soloartister og bandmedlemmer med en listetopp i england i perioden 1956 til 2007 ble inkludert i datagrunnlaget. Det inkluderte rockere, croonere og dødmetallere.

I løpet perioden av døde 71 av musikerne i utvalget, eller 7 prosent om du vil.

Referanse:

Is 27 really a dangerous age for famous musicians? Retrospective cohort study. Martin Wolkewitz, Arthur Allignol, Nicholas Graves, Adrian G Barnett. BMJ 2011;343:d7799 doi: 10.1136/bmj.d7799

Powered by Labrador CMS