Første prøve av cannabis mot leddgikt

Britiske forskere har undersøkt om cannabisbasert medisin kan lindre symptomene til mennesker med leddgikt. Så langt er resultatene beskjedne, men lovende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge florert rykter og anekdotiske beviser for at planten bak rusmidlene hasj og marihuana også skal ha en viss virkning på smertene ved leddgikt. Men stemmer det?

Forskere fra Bath vervet 56 leddgiktpasienter til en dobbelblind studie, hvor halvparten fikk cannabis, resten tok narremedisin og ingen visste hvem som fikk hva før forsøket var over.

Undersøkelsen viste at gruppa som brukte ekte vare endte opp med litt svakere plager enn de som fikk placebo.

- Resultatet er lovende, med gjennomgående forbedringer i smerte ved bevegelse og hvile, forbedringer i søvnkvalitet og i sykdommen generelt, sier Ronald Jubb fra University Hospital Birmingham NHS Foundation Trust.

Planteekstrakt

Av gruppa på 56, var det 31 som fikk ekte marihuana, i form av munnsprayen Sativex. Sativex er laget av ekstrakter fra hele planta, og inneholder dermed både tetrahydrocannabinol (THC) og cannabidiol (CBD).

Prøveklutene i studien gikk først igjennom en toukers tilvenningsperiode, hvor de sakte økte dosene til inntil seks spray om dagen. Hver av pasientene fortsatte så i tre uker, på nivået de følte passet.

Og i løpet av denne tida viste det seg altså at ekte vare kunne lindre både smerter og andre ubehageligheter en smule

Det er imidlertid ingen tvil om at det må mer forskning til før det er klart hvor godt medisinen egentlig fungerer, hvem den virker best for og hvilke doser som er optimale. Og ikke minst hva slags bivirkninger man kan vente seg.

Berusende bivirkninger?

- Elementet som kan forårsake rus i cannabis - THC - har også en viktig farmakologisk virkning. Det er trolig en essensiell terapeutisk komponent og kan derfor ikke fjernes fra medisinen, sier Philip Robson fra Oxford University Department of Psychiatry.

Dermed kan man heller ikke forvente cannabismedisin uten et visst tilsnitt av berusende bivirkninger. I undersøkelsen viste det seg imidlertid at de utilsiktede effektene var milde eller moderate, og stort sett dreide de seg om svimmelhet, ørhet, tørr munn og kvalme.

Forskerne tror likevel ikke at det er noen stor risiko for at leddgiktpasientene skal la seg friste til å bruke medisinen som dop.

Ikke redd for misbruk

Cannabissprayen Sativex er nemlig testet på flere andre lidelser, som multippel sklerose og kroniske smerter. Til sammen har forskerne oversikt over mer enn 1000 pasientår med Sativex-behandling fra de kliniske forsøkene.

- Det har ikke vært ett eneste dokumentert tilfelle av misbruk. Faktum er at motivasjonen for medisinske brukere og de som tar stoffet som en atspredelse, er totalt forskjellig, sier Robson i ei pressemelding.

- De medisinske brukerne ønsker simpelthen lindring av symptomene sine, og for dem vil rus være en klar ulempe. Når det gjelder den andre gruppa, så er røyking av marihuana uendelig mye mer berusende enn Sativex, og stoffet er fremdeles lett å få tak i.

Referanse:

D. R. Blake, P. Robson, M. Ho, R. W. Jubb & C. S. McCabe, Preliminary assessment of the efficacy, tolerability and safety of a cannabis-based medicine (Sativex) in the treatment of pain caused by rheumatoid arthritis Rheumatology, 2005.

Powered by Labrador CMS