Venner og vin blir fin

Å nyte et glass vin i godstolen mutters putters alene, er ikke på langt nær så smaksmessig tilfredsstillende som å nyte den i lag med gode venner. Dette viser Matforsk i en ny smaksundersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Smaken er som baken - delt i to, sier et gammel ordtak.

En smaksopplevelse dannes ved en kombinasjon av smak på tunga; salt, surt, søtt og bittert, samt luktorganet i nesa som finner duftmolekyler.

Nå viser en undersøkelse fra Matforsk at kultur, stemning, selskap og andre sosiale faktorer også spiller inn på smak. I alle fall på vin. Ost, for eksempel, synes nordmenn smaker like godt på kjøkkenbenken som på fin restaurant.

Venner og vin blir fin

Det er forsker Margrethe Hersleth på Matforsk som har latt 55 heldige testpersoner smake på åtte ulike Chardonnay-viner til mat og uten, samt i ulike settinger.

Én gang ble vinene servert i et laboratorium, én gang i et lite selskap med uformell atmosfære - noen ganger med mat, andre ganger uten.

Resultatet viser at smak ikke kun er en fysiologisk greie, men at atmosfære og selskap definitivt har noe å si for hvordan mennesker oppfatter smak. Testpersonene rangerte konsekvent alle vinene høyere når de fikk den servert til mat eller i selskap med andre.

Vinen på labben fikk med andre ord ikke bra karakter, men hvem kan vel tenke seg noe mer stusselig enn å sitte på en steril lab mens man nipper et glass Chardonnay eller tre og lar øynene gli over nakne vegger?

Nei, da er det bedre med vin til mat i selskap med gode venner eller ens hjertens kjær.

Ost alltid godt

I motsetning til vin er ost alltid godt viser undersøkelsen, uansett om vi spiser den alene om natta i skinnet fra kjøleskapsdøra, eller på osteparty med venner.

I denne undersøkelsen ble 90 mennesker bedt om å smake på seks forskjellige oster i tre ulike settinger. I et sensorisk laboratorium på Matforsk, i et klubbhus og hjemme.

Situasjonen og de utenforliggende faktorene innvirket ikke på ostesmakene i noe som helst tilfelle.

Helseth tror at resultatet kan skyldes at ost er et robust produkt som nordmenn er flasket opp på siden de var en neve stor.

Forskeren selv var overrasket over resultatet.

Kilder:

Ost er et robust produkt

Vin smaker best sammen med venner

Powered by Labrador CMS