Litt brisen - eller bare innbilning?

Det sies at tro kan flytte fjell. Nå viser forskning at den i hvert fall kan hakke litt i hukommelsen. Studenter husket nemlig dårligere da de trodde de hadde drukket alkohol, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra Victoria University på New Zealand satte opp et rom med ordentlige baromgivelser, og serverte drinker til to grupper med studenter. Den ene gruppa ble tilbudt ren tonic, mens de andre fikk en vodkadrink. Trodde de. I virkeligheten blandet bartenderne alkoholfrie drinker til alle sammen.

Etterpå fikk studentene se lysbilder av en forbrytelse, og så ble de bedt om å vurdere en forklaring med villedende elementer i. Det viste seg at studentene som trodde de hadde drukket, husket dårligere enn sine avholdne kamerater. Dessuten var de lettere å påvirke, og i det hele tatt mindre pålitelige som øyenvitner.

-Vi gjorde faktisk folks hukommelse dårligere bare ved å fortelle dem at de var beruset, sier forsker Maryanne Garry, enda de ikke fikk noe sterkere enn tonic med lime. Dette viser at hjernen ikke er noe maskinaktig arkiveringsapparat, men derimot et hjelpemiddel til å forstå og huske hendelser i en sosial setting.

Det bekrefter også at en god del av fylla rett og slett kan være innbilning. Og man må jo si at placebo-effekten er temmelig fullkommen, når til og med de uheldige bivirkningene er kopiert. Redaktør Erik Tunstad lurer på om narreberuselsen strekker seg helt til bakrusen også, men det sier undersøkelsen ingenting om.

BBC: Being drunk a trick of the mind

Powered by Labrador CMS