Livsstilsendring kan bremse aldring

Å spise sunnere, trene og redusere stress, kan bidra til at krympende kromosomtupper vokser tilbake. Dette kan sakke ned aldringsprosessen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskets kromosomer, med beskyttende telomerer (hvite) på tuppene. (Foto: Wikimedia Commons)

Telomerer

Telomerer er gode indikatorer på aldringsraten.

Det er snakk om bunter av DNA som finnes på slutten av kromosomene i alle celler.

De hjelper til med å beskytte, kopiere og stabilisere kromosomendene.

De har blitt sammenlignet med plastikktuppen på skolissene, fordi de hindrer kromosomendene i å bli frynsete og klistre seg til hverandre.

Telomerlengden i hvite blodceller har vist seg å henge sammen med aldring i mange forskjellige organer, som hjertet, muskler, bein og blodårer.

Kilde: King's College London

For første gang rapporterer forskere at omfattende livsstilsendringer medfører at såkalte telomerer blir littegrann lengre.

Telomerer kan si noe om den biologiske alderen til kroppen vår. De er små strukturer som sitter ytterst på kromosomene: trådene av DNA inni cellekjernen.

Noen har sammenlignet telomerene med de små plastrullene som hindrer endene på skolissene i å frynse seg opp.

Der ute på kromosomtuppene bidrar de til å beskytte genmaterialet vårt, samt å påvirke hvor raskt celler i kroppen eldes.

- Koblet til mindre sykdom, lengre liv

- Folk tenker jo at, ”jeg har dårlige gener, det er ikke noe å gjøre med”. Men våre funn antyder at telomerer kan bli lengre avhengig av hvor mye livsstilen endres.

- Fra før har tidligere studier vist at lengre telomerer er koblet til mindre sykdom og et lengre liv, sier professor Dean Ornish ved University of California, USA, i en pressemelding.

Naturlig aldring svekker strukturen og forkorter telomerene, så hos eldre personer er lengden derfor vesentlig redusert sammenlignet med hos yngre.

Til slutt er det ikke mer å gå på. Da synger tilværelsen på siste verset. 

Ble littegrann lengre

Men de nye resultatene antyder altså at vi kan reversere den stadige forkortingen en smule gjennom livsstilen.

Forskere viser at telomer-lengden økte med ti prosent over fem år blant personer med lite aggressiv prostatakreft som innebærer tett oppfølging - men verken stråling eller kirurgi.

Forsøkspersonene gikk 30 minutter daglig seks dager i uken. De spiste mye frukt og grønnsaker, helkornprodukter og mat med lite fett og få raskt omsettelige karbohydrater.

Stressreduksjon ble ivaretatt av pusteøvelser, yoga og meditasjon, mens de også deltok i gruppesamtaler for å styrke sosiale relasjoner. 

Mennene i kontrollgruppen hadde samme sykdom men gjorde ikke noen livsstilsendringer. De opplevde at telomerenes lengde ble redusert med tre prosent.

Forskerne tror funnene kan være overførbare også til personer som ikke har prostatakreft. Professor Ornish påpeker at de undersøkte telomerlengder i blodceller, ikke i prostatavev.

Telomerene detaljert tegnet. (Foto: (Illustrasjon: Wikimedia Commons))

Lengre hos eldre godt trente

Tidligere har NTNU-forskere rapportert i PLOS ONE at eldre utøvere (66-77 år) i utholdenhetsidretter har lengre telomerer enn jevnaldrende som ikke drev idrett.

Resultatene stipendiat Ida Beate Ø. Østhus og kolleger kom fra til i 2012, antyder at maks oksygenopptak og langvarig trening henger sammen med lengden på nettopp kromosomtuppene.

I 2008 viste forskere fra King's College London at folk som er i dårlig form, fikk raskere forkorting av telomerer, og antydet at de var biologisk eldre enn andre mer aktive jevnaldrende.

Den nye Lancet-studien omfatter 35 personer og er en pilotstudie. Det betyr at forskerne har gransket et fenomen i liten skala, og at det trengs nye studier med flere deltakere.

Varsom med konklusjoner

Eksperter som ikke har vært involvert i arbeidet, mener det er for tidlig å konkludere om livsstilsendringers effekt på telomerer.

- Jeg lar meg ikke rive med av begeistring før disse funnene kan gjenskapes i en større studie, og med enda tydeligere effekter, sier Tom Vulliamy ved Queen Mary University of London, til BBC News. 

Blant annet påpekes det at lengden på telomerer ikke kan framsettes som en eneste forklaring på hvor fort eller sakte mennesker eldes.

For eksempel er det slik at selv om mennesker lever mye lengre enn mus, så har vi kortere telomerer enn de små gnagerne, skriver BBC.

De nye funnene er publisert i tidsskriftet The Lancet Oncology.

Referanse:

Dean Ornish, m.fl. Effect of comprehensive lifestyle changes on telomerase activity and telomere length in men with biopsy-proven low-risk prostate cancer: 5-year follow-up of a descriptive pilot study. The Lancet Oncology, Early Online Publication, 17 September 2013 doi:10.1016/S1470-2045(13)70366-8 Sammendrag

Powered by Labrador CMS