Se regndråper spre bakterier fra bakken

Med superkamera kan forskerne forklare hvordan bakterier sprer seg fra bakken og opp i lufta.

13.3 2017 04:00

Bakterier som ligger på bakken, er vel ikke noe å bekymre seg for? Hvordan skal de kunne spre seg over store avstander?

Svaret er aerosoler – bitte, bitte, bitte små partikler som kan sveve i lufta en stund før de faller ned.

Ved hjelp av et høyhastighetskamera som kan ta opptil én million bilder i sekundet, har forskere sett hva som skjer når en vanndråpe treffer en fuktig og bakterieinfisert overflate.

Over en time

Opp spruter aerosoler som er så små at de blir hengende en stund – faktisk mer enn en time – der de kan sveve av gårde med vinden.

En enkelt regndråpe kan sende 0,1 prosent av bakteriene til værs. Det høres ikke mye ut, men tenk på hvor mange dråper et lite regnskyll trommer ned.

Forskerne understreker at selv om her forklarer hvordan bakterier kan overføres til lufta, så er ikke dette et bevis for at denne mekanismen fører til sykdommer etter kraftig regn.

Referanse:

Young Soo Joung, Zhifei Ge og Cullen R. Buie: Bioaerosol generation by raindrops on soil. Nature Communications, mars 2017, doi: 10.1038/NCOMMS14668.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Det europeiske forskningsrådet (ERC) støtter forskere ved Universitetet i Oslo med store summer i håp om å finne medisiner mot multiresistente bakterier. 

De regionale helseforetakene skal studere effekten av stamcellebehandling ved multippel sklerose. Forskningen inngår i regjeringens nye hjernehelsestrategi.