Det er beregnet at over 125 millioner kvinner og jenter har blitt utsatt for kjønnslemlestelse, de fleste i et belte rundt Sahara i Afrika og i noen land i Midtøsten, ifølge Stor Norske Leksikon.

Menn sier nei til omskjæring av kvinner

Et flertall av mennene i land som praktiserer kjønnslemlestelse, er imot praksisen - blant annet for sexens skyld.

8.2 2017 10:14

Det opplyser programdirektør Jacinta Muteshi ved forskningssenteret Population Council til fagbladet Bistandsaktuelt.

– Våre undersøkelser viser at et flertall av mennene i de landene det gjelder, er imot kvinnelig omskjæring, sier Muteshi, som leder flere programmer mot kjønnslemlestelse.

Mens mange menn er imot, sier kvinnene at de gjør det for sine menn, forteller hun. 

I en film fra Guinea som er laget i forbindelse med FNs internasjonale dag for nulltoleranse mot kjønnslemlestelse, uttrykker Plan-aktivisten Djiba Kanabo hvorfor mange menn er imot kvinnelig omskjæring. 

– Men foretrekker kvinner som ikke er omskåret. Kvinnene som er omskåret, ønsker ikke å ligge med mennene sine, sier han.  

Redd Barna, som har flere prosjekter i Somalia og Etiopia, jobber mye med holdninger blant menn og gutter.

– I begynnelsen var det mange menn som sa at de ikke hadde noen mening om kjønnslemlestelse. De mente det var «damenes business». Men da vi engasjerte en gruppe fedre og lot dem få vite hva dette handlet om, hva kona og jentene deres hadde vært igjennom, var det mange som ble sjokkerte – og ble imot det, sier Ina Bøe i Redd Barna. 

Annonse

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Spør en forsker:

Diskusjoner kan ende med at stemningen har blitt dårligere, men ingen har blitt klokere. Men når vi legger frem våre fantastiske argumenter, hvorfor overbeviser det ikke andre?

Nordmenn har høy tillit til andre mennesker. Hvorfor det?