Orionkapselen i nesen av raketten Delta IV Heavy på Cape Canaveral.

Første ferd for Orion utsatt til fredag

Romskipet som skal ta mennesker til planeten Mars, får trolig sin ubemannede ilddåp fredag 5. desember, etter tekniske problemer torsdag 4. desember.

Se NASAs direkteoverføring på nett-TV her!

Nedtellingen ble først stanset, på grunn av en båt som hadde kommet inn i sikkerhetssonen, på grunn av et problem med drivstoffet i annet trinn og på grunn av problemer med vind, ifølge NASAs blogg.

I tillegg ble nedtellingen stanset gjentatte ganger på grunn av en ventilfeil i bærerakettens motorer.

Opprinnelig oppskytningstidspunkt var satt til 13:04 norsk tid, og oppskytningsvinduet varte 2 timer og 39 minutter, altså fram til klokka 15:43. Da det tidspunktet kom, ble oppskytningen forskjøvet fram til tidligst 13:04 norsk tid fredag 5. desember.

Ferden vil ta kapselen to ganger rundt jorda, og den siste runden vil gå høyere enn noe romskip bygget for mennesker har vært siden den siste Apolloferden til månen for over 40 år siden – litt over 5000 kilometer over bakken.

Romskipet ligner på Apollos kommando- og serviceseksjon, men er større og tyngre. Det kan romme fire astronauter, mot tre i Apollo.

Romskipet skal seinere brukes til ferder mot månen, for å hente inn en liten asteroide og til Mars. Denne gangen er romskipet fylt med instrumenter for å registrere så mange detaljer rundt prøveferden som mulig.

Flere detaljer om prøveferden finnes på Erik Tandbergs siste romrapport.


Video fra NASA om prøveferden.

Lenke:

NASAs nettside for Orion

Powered by Labrador CMS