Fusjon, oppdrettsnæringa i hardt vær og internasjonale studenter med boliggaranti

Fusjonen av forskningsinstituttene på Ås gjennomføres, professor er kritisk til oppdrettsnæringa, mens formannen i FpU reagerer på den høye andelen internasjonale studenter med boliggaranti.

Gjennomfører frarådet fusjon

Å slå sammen forskningsinstitutter «kan gi et samfunnsøkonomisk tap», konkluderte rapport, ifølge Forskerforum. 

Regjeringen gjør det likevel.

– På grunnlag av rapporten fra 2012 bestemte den forrige regjeringen seg for nettopp ikke å gjøre noe med instituttstrukturen, men heller utdype samarbeidet mellom instituttene. Det ble konkludert at en fusjon fort kunne koste mer enn den smakte. Sånn sett må en kalle dette vedtaket for overraskende.

Det sier lokallagsleder i Forskerforbundet ved Norsk institutt for skog og landskap Sebastian Eiter.

Rett før sommerferien fikk Skog og landskap, Bioforsk og Norsk institutt for landbruksforskning (Nilf) beskjed fra statsråd Sylvi Listhaug om at de skulle bli ett institutt. Det strider mot konklusjonen til analysebyråene Damvad og Menon, som for to år siden konkluderte med at det var knyttet stor usikkerhet til gevinsten ved en eventuell sammenslåing av de tre forskningsinstituttene.

Rapporten vurderte både en «alliansemodell» og «fusjonsmodell» opp mot dagens situasjon. Selv om Damvad og Menon mente det var gevinster å hente administrativt, konkluderte de med å la forslaget om fusjon ligge.

Les hele saken på forskerforum.no

Internasjonale studenter fremst i køen

Fire av ti studentboliger i Oslo huser nå internasjonale studenter. Fremskrittspartiets ungdom mener norske studenter blir skadelidende, skriver Universitas.

Dette semesteret har halvparten av studentboligene til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) blitt tildelt internasjonale studenter. Den totale andelen internasjonale studenter i studentboligene vil nå øke fra 37 prosent til opp mot 40 prosent, ifølge SiO. Samtidig som internasjonale studenter kaprer en høyere andel av studentboligene, er boligkøen rekordlang. Mer enn 15 000 studenter står nå i kø for å få seg studentbolig på landsbasis.

– Jeg hadde aldri kommet til Oslo for å studere hvis det ikke var for boliggarantien, sier Jose Manuel Arencibia Aleman.

Han er fra Spania og tar master i økonomi ved Universitet i Oslo (UiO). Sammen med norske Kristina Klakegg er han med i Internationalista, som er de internasjonale studentenes egen liste ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Aleman mener boliggarantien er nødvendig.

– Det er vanskelig for internasjonale studenter å finne bolig siden vi ikke kan norsk og ikke har kontaktnettverk når vi kommer hit, sier han.

Formann Atle Simonsen i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) reagerer på at andelen er så høy.

– Det er bra med internasjonale studenter, og jeg har stor forståelse for at noen av dem prioriteres i boligkøen. Men jeg synes ikke så mange burde få forrang.

Les hele saken på universitas.no

Hardt ut mot oppdrettsnæringen

Professor Trygve Poppe ved NMBU tar et oppgjør med måten norsk oppdrett drives på. Det står på nettsidene til NMBU.

Sammen med Mattilsynets fremste fiskehelseeksperter, Martin Binde, Aud Skrudland og Steinar Johnsen, har Poppe skrevet et debattinnlegg i Veterinærtidsskriftet, som har fått stor oppmerksomhet. I innlegget stiller artikkelforfatterne kritiske spørsmål rettet mot både myndigheter, politikere, oppdrettere og veterinærer.

De skriver blant annet:

«Norsk oppdrettsnæring har et stort problem med lakselus som stadig blir vanskeligere å behandle. Lusa har utviklet resistens mot de fleste av de preparater som er tilgjengelige. Dette kan medføre stadig hyppigere behandlinger. Det siste året har det vært til dels høy dødelighet av stor, nesten slaktemoden laks under og etter behandling. Flere anlegg har mistet mellom 100 og 200 tonn stor laks i forbindelse med behandling uten at dette avstedkommer nevneverdige reaksjoner. Slik dødelighet kan representere tap på flere millioner kroner i løpet av en eneste avlusing. Tapene av fisk i tonn og kroner lar seg med dagens gode laksepriser bære, men dårlig dyrevelferd fremgår ikke av sluttseddelen.»

Les hele saken på nmbu.no 

Powered by Labrador CMS