I forgrunnen av bildet ser du en skiveformet galakse, som minner om hvordan vår egen Melkeveien ville ha sett ut dersom vi kunne kikke på den rett inn fra siden. Denne galaksen fungerer som en naturlig linse i verdensrommet. Det er den som gjør det mulig å se kollisjonen mellom to andre galakser som finner sted rett bak, men mye lenger ute i Universet. Kollisjonen langt der ute har skapt tusenvis av nye stjerner. (Foto: ESA/NASA)

Her kolliderer to galakser

Romteleskopet Hubble har fanget det beste bildet til nå av to galakser som kolliderer.

Kollisjonen mellom de to kolliderende galaksene fant sted da Universet var bare halvparten så gammelt som det er nå.

Bildet forteller oss litt mer enn vi visste fra før, om hva som skjer når to galakser går inn i hverandre.

Det unike bildet er blitt mulig å lage gjennom å sette sammen en rekke bilder tatt av Hubble og av teleskoper nede på jorda. Men viktigst har det vært at astronomene her har kunnet bruke et objekt ute i Universet selv som linse.

– Astronomer begrenses ofte av kraften i teleskopene sine. Men noen ganger får vi hjelp av naturlige linser skapt av Universet selv, forklarer Hugo Messias, leder for den internasjonale studien bak det nye bildet, i en pressemelding.

– Einstein forutså i utviklingen av relativitetsteorien at, gitt tilstrekkelig mengde masse, så beveger ikke lys seg rett fram. Lyset vil i stedet bli bøyd på samme vis som det gjør når det går gjennom en linse.

I dette tilfellet har astronomene benyttet seg av en slik naturlig linse i verdensrommet skapt av galaksen H1429-0028. Når denne galaksen – skiveformet som Melkeveien – befant seg rett foran de to kolliderende galaksene mye lenger ute i Universet, ble bildet tatt.

Eller rettere sagt: En serie bilder ble tatt av Hubble og de beste teleskopene nede på jorda, og alle disse bildene ble satt sammen til det bildet du ser her.

Den spektakulære galaksekollisjonen som fant sted for mer enn to milliarder år siden, etablerte en fødestue for hundrevis av nye stjerner hvert år. 

Powered by Labrador CMS