Sukker svært vanedannende

Sukker er betydelig mer vanedannende enn kokain, hevder franske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

96 prosent av laboratorierottene som deltok i et fransk forsøk valgte å drikke sukkervann framfor å få kokain intravenøst. Det både overrasker og bekymrer forskerne, skriver Svenska Dagbladet.

Undersøkelsen viste at selv rotter som alt hadde fått smaken på kokain foretrekker sukkervann om de får velge.

Fred Nyberg, som er professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala, er usikker på hvorfor sukker er så forlokkende.

- Belønningssystemet i hjernen fungerer på samme måte for rotter som for mennesker. Men når det gjelder smak og lukt skiller menneskene seg fra dyrene. Her fikk rottene smake på sukkeret og derfor kan ikke denne studien overføres direkte til mennesker, mener han.

Professor i farmakologi, Ingrid Nylander, tror også at smaksfaktoren kan ha vært avgjørende for utfallet av det franske forsøket.

- Rotter er veldig glade i sukker og det kan ha vært avgjørende, sier Nylander. En annen forskjell er at mennesker kan gjøre mer langsiktige valg enn rotter, tror Nyberg.

- Sukkeret gir trolig en mer umiddelbar belønning og derfor velger rottene det i første omgang, sier han.

Mens sukker regnes som mildt vanedannende, regnes kokain som sterkt vanedannende. De to stoffene påvirker imidlertid hjernen på samme måte.

- Suget etter søtsaker går via endorfinene i hjernens belønningssystem og signalsubstansen dopamin, og dette danner grunnlag for eufori. Samme mekanisme utløses av kokain, bare mye kraftigere, sier Nyberg. (NTB)

Powered by Labrador CMS