Flest kvinner fullfører lang utdanning

For første gang er det flere kvinner enn menn som fullfører lengre utdanning ved universiteter og høgskoler. Menn avlegger fortsatt flest doktorgrader.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I skoleåret 2004/2005 fullførte for første gang flere kvinner enn menn utdanning med en varighet på mer enn fire år, ved landets universiteter og høgskoler.

Utviklingen de siste årene har vist at kvinnene tar opp flere av studieplassene enn menn.

Fortsatt flest doktorgrader

Kvinnene har i noen år vært i flertall på lavere nivå, i utdanninger på fire år eller mindre.

Frem til nå har det imidlertid vært flest menn som har fullført en lang utdanning på høyere nivå, melder Statistisk sentralbyrå.

Skoleåret i fjor forandrer på den saken. Da var det 4 052 kvinner som fullførte utdanning på minst fire år ved et universitet eller en høgskole. Bare 3 796 menn fullførte en slik utdanning.

Kvinnene har likevel ikke klart å ta igjen mennene når det gjelder doktorgrader. Menn avla 506 doktorgrader i skoleåret 2004/2005, mens bare 332 doktorgrader var signert av en kvinne.

Kvinner i vekst

Veksten i totalt antall fullførte universitets- og høgskoleutdanninger har stagnert de siste to studieårene, men antallet over en tiårsperiode har økt med rundt 20 prosent. Det er kvinnene som har stått for økningen.



Antall kvinner som har fullført universitets- og høgskoleutdanninger har økt med nesten 40 prosent den siste tiårsperioden, fra 14 120 til 19 567.

For menn ser vi en liten nedgang. Skoleåret i fjor var det 11 756 menn som fullførte en universitets- eller høgskoleutdanning. Ti år tidligere var antallet 12 038, det vil si vel to prosent nedgang.

Mest populært

Helse-, sosial- og idrettsfag var de mest populære universitets- og høgskoleutdanninger på lavere nivå i skoleåret 2004/05.

Kvinner sto bak 85 prosent av 7 400 utdanninger som ble fullført på disse fagområdene på lavere nivå.

Lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk var også populære, med 5 600 fullførte utdanninger.

Økonomiske og administrative fag

Økonomiske og administrative fag har blitt mindre populære på lavere nivå, men mer populære på høyere nivå siste tiår.

Dette var det største fagfeltet på lavere nivå for ti år siden, og det tredje største fagfeltet i 2004/05.

Det ble fullført 1 054 færre utdanninger innenfor disse fagene i 2004/05. Det utgjør en femtedels reduksjon.

Antall fullførte utdanninger lengre enn fire år innenfor økonomiske og administrative fag har gått ned fra 1 172 til 1 145 det siste året. Likevel har dette fagområdet hatt størst prosentvis vekst den siste tiårsperioden, med 833 flere fullførte.

I 2004/05 var det fremdeles flest fullførte utdanninger på høyere nivå innenfor naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag.

Tiårsperioden sett under ett viser at det avsluttes færre utdanninger på dette fagfeltet nå enn for ti år siden.

Lenke:

Statistisk sentralbyrå: Menn i mindretall på lang høyere utdanning

Powered by Labrador CMS