Bind to av polarhistorie

I dag lanseres bind to av Norsk polarhistorie. I "Vitenskapene" presenteres for første gang den polare vitenskapshistorien for et større publikum.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I “Vitenskapene” er det mye nytt stoff om de faglige spørsmålene som har sendt forskere til Arktis og Antarktis. Det vises hvordan Norge ble en stor polarmakt fra slutten av 1800-tallet og fram mot andre verdenskrig - med verdensledende polargeofysikere.

Det vises tilsvarende at etter krigen ble den norske vitenskapelige deltakelsen - relativt sett - forsvinnende liten i ei tid hvor polarområdene ble militærstrategisk viktige. Dette til tross for at det var en erklært målsetning at Norske skulle være en europeisk ledende polarforskningsnasjon.

“Vitenskapene” rommer mange interessante vitenskapelige tema:

  • Nansens Fram-ekspedisjon dannet grunnlag for moderne hav- og klimaforskning og resulterte i en “science og excellence”-tradisjon i Norge
  • Global oppvarming var et fenomen som - på grunnlag av norske og svenske forskeres observasjoner og teorier - ble diskutert i Pentagons indre gemakker allerede i 1947, men på grunn av militærstrategiske grunner ble det hemmeligholdt. Det ville få stor betydning for hvordan en skulle planlegge anlegg i isen og transport over og under Polhavet.
  • Det internasjonale geofysiske året (IGY - polaråret) i 1957-58 fikk enorm betydning for forståelsen av hele planeten. Nå planlegges det internasjonale polaråret i 2007-08. Et historisk tilbakeblikk om hva som skjedde - og hva som var Norskes rolle - i IGY er interessant
  • Dagens polarforskning. Hvor står den i forhold til en sterk tradisjon? Hvor mye er nasjonen villig til å betale for en forskning som ALLTID har vært meget kostbar. Eksempelvis er Svalbard i dag en internasjonal forskningsplattform - med de tyngste og mest høyteknologiske og anleggene i Norge. Men hva med den norske forskningsinnsatsen?

Norsk polarhistorie er et pionérverk, skrevet av ledende forskere innen ulike fagfelt. Det beskriver den store norske aktiviteten i polarområdene, i nord som i sør.

Verket omhandler de spennende ekspedisjonene, den vitenskapelige utforskningen, næringsvirksomheten og den politiske betydningen, fra slutten av 1600- tallet og fram til i dag. Vekten legges på den norske virksomheten, men den settes inn i en internasjonal sammenheng.

Les mer…

Nettsidene til Norsk polarhistorie

Powered by Labrador CMS