Det er vanskelig å ha kontroll på hvor mye av næringsstoffene som forsvinner på veien fra frukt til konsentrat, ifølge forskerne. (Foto: Colourbox)
Det er vanskelig å ha kontroll på hvor mye av næringsstoffene som forsvinner på veien fra frukt til konsentrat, ifølge forskerne. (Foto: Colourbox)

Spør en forsker: Derfor er ferskpresset juice sunnest

Hvor mye av næringsstoffene forsvinner når man lager juice av konsentrat?

Publisert

Fakta

Myndighetene anbefaler fem om dagen – frukt og grønnsaker. Et glass juice kan være en start. Det gjelder også juice fra konsentrat. 

– Vi skiller ikke mellom konsentrat og ferskpresset juice. Men det kan ikke være saft. Vi vet i dag for lite om forskjellene mellom ferskpresset juice og juice fra konsentrat, skriver Trine Enevold Grønlund, som er ernæringsfaglig medarbeider og redaktør ved www.altomkost.dk, som hører under Matvarestyret, i en e-post. 

Fakta

Ifølge et dokument fra danske matmyndigheter skal juice som merkes som ferskpresset, serveres innen 24 timer. 

Kilde: Fødevarestyrelsen 

Fakta

Konsentrat holder seg i lengre tid enn ferskpresset juice fordi det blir varmebehandlet og tilsatt konserveringsmidler. 

– Jeg lurer på hva forskjellen på ferskpresset og juice fra konsentrat er, og hvor mye juicen mister av for eksempel mikronæringsstoffer hvis den er produsert av konsentrat?, spør videnskab.dk-Simon Christensen. 

Juicekonsentrat kan utvinnes gjennom forskjellige prosesser. Man kan man varme opp saften fra frukt eller grønnsakene til mesteparten vannet er fordampet, eller man kan “spraytørke” saften. Det innebærer at fruktsaften gjøres om til pulver som kan blandes med vann. 

I tillegg til vannet, tilsettes gjerne C-vitamin og andre stoffer. Det er vanskelig å kontrollere hvilke næringsstoffer som bevares, ifølge .

– I en ideell verden ville de gode stoffene bli med i juicen, og de dårlige stoffene ville bli skilt ut. Men det kan vi ikke styre, sier 

Flere næringsstoffer i ferskpresset juice 

Det er flere næringsstoffer i den ferskpressede juicen, forklarer Lars Porskjær Christensen, som er forsker ved Syddansk Universitet. 

– Ferskpresset juice har flere naturlige ingredienser. I konsentrater blir mange av disse ødelagt. Det vil også være en klar forskjell i smak og aroma, sier han. 

Pia Knuthsen, som er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, er enig:

– Siden ferskpresset juice er mindre bearbeidet, vil innholdet av noen vitaminer være bedre bevart i den ferskpressede versjonen. 

Fruktkjøttet er viktig 

Det finnes triks å ty til for at juicen skal bli sunnest mulig, forklarer Knuthsen. 

– Man vi få med flere næringsstoffer hvis fruktkjøttet tas med, mener hun. 

Det er særlig mengden antioksidanter som stiger. Antioksidanter kan blant annet forhindre en overproduksjon av frie radikaler. Disse kan skade cellenes DNA.

– Det er fruktkjøttet som inneholder disse viktige stoffene. For eksempel polyfenoler, som er en gruppe antioksidanter som trolig er helsefremmende, sier Lars Porskjær Christensen. 

Mangler kunnskap om opptak 

I noen tilfeller kan det faktisk være bedre å drikke juice enn å spise frukt, har forskning.no tidligere skrevet om. 

Forskerne fra Tyskland og Saudi-Arabia fant at mengden av C-vitamin faller når man lager juice – men visse stoffer blir lettere å ta opp for kroppen gjennom slik drikke enn ved å spise frukten. 

Jens Rikardt Andersen påpeker at vi vet for lite om hvordan kroppen faktisk tar opp og bruker disse næringsstoffene. 

– Det optimale ville være å måle om næringsstoffene blir tatt opp. Det er fryktelig vanskelig, sier han. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.